Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preuzela ulogu muškarca kako bi obranila obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo osam desetljeća nakon mnogima strašne odluke, Qamile Stema dobro se sjeća dana kada je odlučila odrezati svoju dugu kosu kako bi postala jedini muškarac u svojoj obitelji.

'Moj je otac umro, a vrata obitelji bila su zatvorena jer nije bilo više muškaraca u obitelji. Zato sam odrezala svoju kosu i od tada vrata naše kuće nikad nisu bila zatvorena', rekla je Stema.

Pročitajte i ovo Albanski parlament - 2 Nije prvi put Kaos u parlamentu: Zastupnik zapalio dimnu bombu, bacao namještaj i papir Albanska oporba prosvjedovala protiv proračuna dimnim bombama u parlamentu Nezadovoljni proračunom VIDEO Albanska oporba u parlamentu bacala dimne bombe, buknuo požar: "Borba se nastavlja..."

Odjevena u vrećasti crni kaput, s malim fesom koji pokriva njezinu sijedu kratku kosu, Qamila izgleda poput uobičajenog Albanca. Tek kad malo bolje pogledate njezino lice i kad ova 88-godišnjakinja progovori nestaju dvojbe o njezinom pravom identitetu.

'Ljudi se s poštovanjem rukuju sa mnom, kao što bi to činili i s muškarcem, ali kada čuju moj glas i bolje pogledaju u moje lice shvate da sam žena. Ali i dalje mi se obraćaju kao muškarcu', dodaje Qamile.

Ona je jedna od rijetkih živućih žena u Albaniji koje nazivaju 'zakletim djevicama'. Naime, riječ je o ženama, najčešće u ruralnim područjima na sjeveru zemlje, koje su promijenile svoj status preuzimajući obilježja suprotnog spola.

Kako kaže sociolog Zydi Dervishi koji je intervjuirao oko 20 takvih žena, zaključak je da su neke od njih ovakvom odlukom promijenile svoj život kako bi izbjegle neželjen brak, a druge kako bi nadoknadile manjak muškaraca u svojim obiteljima, piše BBC.

Dodaje kako još od davnina u Albaniji vrijedi mišljenje da je obitelj bez sina ili oca obitelj bez vođe.

Tako je bilo i u Qamilinoj obitelji. Nakon smrti njezina oca, majka je ostala sama s kćerima. Najmlađa Qamila odlučila je kako će preuzeti očevo mjesto. Naglašava kako je nitko nije prisilio na tu odluka, čak su je godinama nakon mnogi rođaci uvjeravali da se vrati među žene. Ipak kaže kako ona uživa u privilegijama koje su mnogim ženama neuhvatljive.

Pripada krugu 'glavešina' sela, a mnogi joj se mještani obraćaju kad su u potrazi za savjetom Qamila je zaradila pravo da nosi pušku, ali i dužnost da brani čast svoje obitelji, može raditi i pušiti s ostalima muškarcima u selu i moliti se s njima u džamiji. Na vjenčanjima ili sprovodima u grupi je s ostalim muškarcima.

Iako ona predstavlja pozitivan primjer u životu 'zaklete djevice', druge žene koje su isti put izabrale nemaju tako pozitivna iskustva.

Jedna žena koju je spomenuti istraživač intervjuirao, zamijenila je uloge dok je bila djevojka kako bi izbjegla kaznu svojoj obitelji zbog odbijanja vjenčanja.

Tradicionalan i rasprostranjen običaj u sjevernoj Albaniji, nalaže da nakon što djevojka odbije prosca, obitelj odbijenog može zahtijevati osvetu nad djevojčinim ocem ili bratom.

A kako bi zavadu riješili bez prolijevanja krvi, po tradiciji, ta se djevojka treba proglasiti doživotnom djevicom, preuzeti ulogu muškarca i nikad se ne udati.

Za vrijeme 40-godišnje vladavine komunista u Albaniji, vlast na ovo pravilo nije gledala blagonaklon te je takvim djevojkama bilo dopušteno da budu žene. Pokazalo se da su mnoge, koje su zauvijek ostale u tim ulogama, bile jako nesretne jer nikada nisu u potpunosti prihvaćene kao muškarci, a ni kao žene.

'Sretna sam što sam ostala muškarac jer kada djeca napuste kuću, ostala bih potpuno sama. Bolje je biti ovako jalova poput mene, nego imati djecu koja vam samo nose tugu. Imala sam dobar život', rekla je Qamile Stema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene