Hrvatski je predsjednik završio radni posjet Mađarskoj. Bio je u hrvatskoj školi i u Veszpremu, koji je postao europski grad prijestolnica kulture. Ponovno je Zoran Milanović hvalio odnose dviju zemalja, ali i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Galerija Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Milanovićevo pozicioniranje posjetom Orbanu - 1 Milanovićevo pozicioniranje posjetom Orbanu - 2 +0 Milanovićevo pozicioniranje posjetom Orbanu - 3

Iz mađarskog Veszprema u Dnevnik Nove TV javio se reporter Hrvoje Krešić. 

"Ovdje večeras nije bilo značajnijih ličnosti iz Europske komisije niti iz drugih država članica Europske unije. Čak se europska povjerenica za obrazovanje, inovativnost i kulturu Mariya Gabriel, iz Rumunjske javila video porukom. S obzirom na stav kakav jedan dio Europske unije i vodstvo euopske komiisje ima prema Mađarskoj to i ne čudi. S druge strane možda je to mjesto na kojem Zoran Milanović želi biti s obzirom na svoju nedavnu retoriku prema briselskoj birokraciji. Što se govora tiče, naglasio je poštivanje politikih različitosti u Europi kao jednu od europskih vrijednosti, ali iznenađujuće je da se osvrnuo i na klimatske promjene", rekao je Krešić. 

Na pitanje, što je s frazom "mađarski Da Vinci" i jesu li navodi ispravljeni, Krešić je rekao da su djelomično ispravljeni. 

Milanović u Budimpešti s Orbanom - 5 Milanović u Budimpešti s mađarskim premijerom Orbanom: "Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se"

"Ispravili su u službenim dokumentima koji su napisani na engleskom jeziku i koji su bili namjenjeni međunarodnoj publici i međunarodnim medijima. Iz mađarskih dokumenata i programa koji prati svečano otvaranje, fraza nije uklonjena", objasnio je.

"Kako neslužbeno doznajemo Ministarstvo kulture će reagirati i ovaj put. Sljedeći tjedan bi se trebali sresti s predstavnicima prijestolnice kulture. Faust Vrančić će imati prilično važnu ulogu obiježavanju godine kulture ovdje, odnosno njegov hommo volans", kazao je. 

Zoran Milanović Milanović oštar: "Tretira nas kao da smo retardirani. Neću dopustiti da nas pretvore u psića koji samo laje"

Ured predsjednika Milanovića je skrenulo pažnju na ovu frazu ali, neslužbeno se doznaje da "što se tiće ovih mađarskih dokumenata, očito bez nekih većih posljedica", zaključio je Krešić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju