Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U službenoj posjeti

Milanović u Budimpešti: "Orban je skoro jedini predsjednik koji se udostojio doći na Tuđmanov pogreb"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu prigodom posjete hrvatskoj školi (HOŠIG) u Budimpešti, govoreći o hrvatsko-mađarskim odnosima, da je mađarski premijer Viktor Orban bio gotovo jedini koji se „udostojio” doći na pogreb prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Zoran Milanović boravi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj, a kasnije u subotu će sudjelovat u Vesprimu na svečanosti otvaranja Europske prijestolnice kulture. Podsjetio je ponovno da je Mađarska Hrvatskoj pomagala kad joj je bilo teško, misleći na 90-te godine

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Viktor Orban bio je jedan od dvoje ljudi koji se udostojio i odvažio doći na sprovod predsjednika Tuđmana. Nije došao nitko što je bio prilično ružan potez prema Hrvatskoj. On je bio hrvatski predsjednik i vodio našu zemlju”, rekao je Milanović u HOŠIG-u, Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu.

Orban je tada 1999. u svom prvom mandatu bio (na sprovodu) i to je gesta, to se pamti”, dodao je Milanović koji se u petak navečer u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom.

Pročitajte i ovo Milanović u Budimpešti s Orbanom - 5 razgovarali o bilateralnim odnosima Milanović u Budimpešti s mađarskim premijerom Orbanom: "Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović predsjednik u budimpešti Milanović oštar: "Tretira nas kao da smo retardirani. Neću dopustiti da nas pretvore u psića koji samo laje"

Milanović o odnosu između Hrvatske i Mađarske: "Nametanje sile ne funkcionira"

U govoru okupljenima - predstavnicima Hrvata u Mađarskoj, učenicima i djelatnicima - kazao je da su Hrvatska i Mađarska dvije suverene države, svatko ima „svoju kuću” i „mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne provjeravamo kakva jest statika, gledamo onako kako se gleda druga suverena država”. Dodao je da "nametanje sile ne funkcionira."

Milanović je u petak na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj koja Budimpešti uvjetuje sredstva iz fondova poštivanjem vladavine prava.

Pročitajte i ovo EPK pretvorili Fausta Vrančića u Mađara: Ilustracija - 6 PRISVOJILI GA Nije im prošlo! Mađari Fausta Vrančića nazvali "mađarskim da Vincijem" pa priznali pogrešku: "Iskreno nam je žao"

Pročitajte i ovo Ilustracija KONFERENCIJA ZA NOVINARE Orban se oglasio o šalu s kartom Velike Mađarske, komentirao i je li mu namjera bila provocirati Hrvatsku

HOŠIG u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja, a temeljna joj je zadaća očuvanje hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.

Milanović je mladima poručio da „čuvaju i njeguju odnos” u kojem su svjesni svog hrvatskog identiteta i vole Mađarsku, zemlju u kojoj žive.

Po podacima Hrvatske državne samouprave, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene