Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, sastao se u petak navečer u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, priopćio je Ured predsjednika.

Galerija Milanović u Budimpešti s Orbanom - 1 Milanović u Budimpešti s Orbanom - 2 Milanović u Budimpešti s Orbanom - 3 +3 Milanović u Budimpešti s Orbanom - 4

Zoran Milanović i Viktor Orban sastali su se prije radne večere u "House of Music”, novoj kulturnoj znamenitosti Budimpešte, muzeju posvećenom povijesti glazbe za čije je arhitektonsko rješenje zaslužan japanski arhitekt Sou Fujimoto, kaže se u priopćenju.

Kako je objavio na Twitteru Zoltan Kovacs iz ureda mađarskog premijera, Orban i Milanović razgovarali su o "bilateralnim odnosima i glavnim međunarodnim pitanjima na radnoj večeri".

Milanović je ranije u petak, nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak, oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj i sankcije koje je Unija uvela Rusiji, pokazujući razumijevanje za politiku Budimpešte koja je u sukobu s EU-om oko vladavine prava i po ocjeni kritičara nedovoljno oštra prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Prije sastanka s Orbanom, Milanović se sastao i s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj i pozvao ih da učine sve kako bi se dobri odnosi između dviju zemalja nastavili.

Sastanak kardinala Bozanića i premijera Plenkovića - 4 Sastali se premijer Plenković i kardinal Bozanić, razgovarali i o izgradnji novog stadiona na Maksimiru

"Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se. Znamo gdje je granica, znamo i da smo zajedno u Europi, oni imaju svoje probleme, mi imamo svoje, ali kada je bilo komplicirano, ranih '90., oni su bili prijateljski nastrojeni. Treba to nastaviti i graditi“, poručio je predsjednik Milanović predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

"Nesporazumi, ako su i postojali, bili su sitni u odnosu na ono što predstavlja prostor suradnje i prijateljstva", naglasio je, dodajući da danas nema nikakvih "bolno otvorenih pitanja".

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, u toj državi živi 26.774 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati, no prema podacima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj taj broj je znatno veći i govori kako u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

Manjinska prava Hrvata u Mađarskoj ostvaruju se putem Hrvatske državne samouprave koja je legitimno političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj. Savez Hrvata u Mađarskoj krovna je kulturna udruga s mrežom regionalnih društava.

Elvis Burčul umirovljen - 5 Sud odlučio: Brigadir Elvis Burčul zakonito umirovljen s mjesta zapovjednika Počasno-zaštitne bojne

Od 2014. sve manjinske zajednice u Mađarskoj imaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali kao zastupnika bez prava glasa. Na parlamentarnim izborima 2022. za zastupnika hrvatske zajednice bez prava glasa izabran je Jozo Solga.

Hrvatski bi predsjednik u subotu, drugog dana posjeta Mađarskoj, trebao sudjelovati na svečanosti otvorenja manifestacije “Veszprem-Balaton - Europska prijestolnica kulture”.

Mađarski grad Vesprim, jedan od najstarijih u toj zemlji, u subotu će službeno otvoriti godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, zajedno s rumunjskim Temišvarom i grčkim gradom Elefsinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju