Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 88. godini

PREMINUO NAJDUGOVJEČNIJI MONARH Na vlasti bio 70 godina, ostavio podijeljenu zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminuo je tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, monarh koji je najduže na svijetu vladao jednim narodom.

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, monarh s najdužim stažem na svijetu, umro je u četvrtak u bolnici u 88 godini, objavila je kraljevska palača.

Pročitajte i ovo Bi-2 grupa ne podnosi kritike Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 2 tri dana prije krunidbe Tajlandski kralj iznenadio vjenčanjem: Tjelohraniteljica i bivša stjuardesa postala je njegova kraljica

U priopćenju se ne navodi uzrok smrti kralja koji je imao 88 godina.

"Njegovo veličanstvo spokojno je umrlo u bolnici Siriraj", kažu u palači dodajući da je smrt nastupila u 10:52 po srednjoeuropskom vremenu.

Njegov sin i prestolonasljednik, 63-godišnji princ Maja Vajiralongkorn postat će novi tajlandski kralj, objavio je šef vojne hunte general Prayut Chan-o-cha.

Kralj poznat kao Rama IX. već je duže vremena bolovao i većinu posljednjih šest mjeseci proveo je u bolnici Siriraj u Bangkoku.

Za većinu od 68 milijuna Tajlanđana kralj je bio stup sigurnosti u nestabilnim vremenima.

Zemlja je za njegove vladavine industrijalizirana, ali je i svjedočila i udarcima parlamentarnoj demokraciji kroz deset vojnih pučeva, posljednji put u svibnju 2014.

Kralj Bhumibol, koji je na prijestolje došao 9. lipnja 1946., bio je integrirajuća snaga Tajlanda u kojoj bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati.

Zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, pristaša odbjeglog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je svrgnut pučem 2006.

Telekomunikacijski multimilijarder izgradio je moćnu mrežu koja se bori za vlast i moć sa starim tajlandskim poretkom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene