Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako prebrojavanje glasova još traje, republikanski predsjednički kandidat osigurao je većinu elektorskih glasova.


Donald Trump osvojio je 290 elektorskih glasova, a Hillary Clinton 228. Još nije poznato kome je pripalo još 20 elektorskih glasova, jer se birački listići još uvijek prebrojavaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama: "Mi smo svi dio istog tima" Slika nije dostupna Trump postao najmoćniji čovjek na svijetu

Donalda Trumpa podržala je većina birača u 29 saveznih država. Republikanski kandidat osvojio je Floridu, Pennsylvaniju i Ohio. Te države jučer smo istaknuli kao one koje će odlučiti konačnog pobjednika Sve tri Obama je osvojio na izborima 2008. i 2012. i tu treba tražiti neuspjeh demokrata. Njihova kandidatkinja, Hillary Clinton je uspjela zadržati 18 saveznih država i glavni grad Washington.

Rezultati još nisu poznati za Michigan i New Hampshire, ali oni konačnog pobjednika više ne mogu promijeniti.

Clinton je osvojila više glasova birača od Trumpa. 59,5 milijuna prema 59,3 milijuna. Ali to je upravo ono što smo proteklih dana isticali. Predsjednika ne biraju izravno građani već savezne države preko elektora. U većini saveznih država kandidat za kojeg je većina birača, odnosni sve elektorske glasove. I tu se pokazalo da nije važno samo dobiti potporu birača, već i kako je ta potpora raspoređena. Za Hillary Clinton očito nepovoljno.

Amerikanci su birali trećinu Senata. Republikanci će sigurno imati 51 senatora u novom sazivu, a demokrati 47. Za preostala dva senatora glasovi se još prebrojavaju.

U predstavničkom domu zasad je sigurno 238 republikanaca i 193 demokrata. 4 fotelje još traže vlasnika. Republikanci su i dosad imali većinu u oba doma Kongresa.

Ubuduće, ona će biti nešto manja, ali Trumpu će suradnja s republikanskim Kongresom znatno olakšati ostvarivanje predizbornih obećanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju