Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo nasilje

Iscurili detalji napada na premijerku, otkazala sve obveze: "Šokirana je"

Premijerka Danske Mette Frederiksen
Premijerka Danske Mette Frederiksen Foto: Afp
Danska premijerka još se oporavlja od šoka nakon što ju je u petak u središtu Kopenhagena 39-godišnji muškarac oborio na tlo. Zadobila je lakše ozljede te je otkazala sve službene događaje za subotu.

Danska premijerka Mette Frederiksen zadobila je lakšu ozljedu vrata nakon što ju je u petak napao muškarac u središtu Kopenhagena, priopćio je njezin ured u subotu.

"Osim toga, premijerka je živa i zdrava, ali je šokirana incidentom", stoji u priopćenju.

Frederiksen je odvedena u bolnicu na pregled nakon incidenta koji se dogodio kasno u petak. Dva svjedoka opisala su napad u Kopenhagenu za lokalne novine BT.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Pojačana militarizacija Sprema li se Europa za rat? "Riječ je o prekretnici, Zapad je odlučio upotrijebiti svu moć iz jednog razloga"

"Čovjek je prošao iz suprotnog smjera i snažno joj se zabio u rame zbog čega je pala na bok", rekao je jedan očevidac.

Rekli su da premijerka nije udarila o tlo, iako se radilo o "jakom guranju" te da je sjela u obližnji kafić da se pribere. Svi službeni događaji premijerke u subotu su otkazani, priopćio je njezin ured.
Danska policija priopćila je u subotu da će se 39-godišnji muškarac pojaviti pred sucem zbog preliminarnog ispitivanja u vezi s napadom na premijerku.

Napadač na sudu

Policija je rekla da će muškarac biti doveden pred gradski sud u Kopenhagenu na ispitivanje oko 13 sati, ali nije dala druge detalje.
Frederiksen nije imala vanjskih znakova ozljede nakon napada, rekao je za Reuters Soren Kjergaard koji radi kao konobar u središtu Kopenhagena. Vidio kako premijerku odvodi osiguranje. Ni policija ni ured premijerke nisu rekli ništa o motivima napadača, a nisu naveli ni je li nosio oružje.

Napad se dogodio dva dana prije izlaska Danaca na birališta zbog izbora za Europski parlament. Prije mjesec dana tri su njemačka političara napadnuta, a novi su se napadi dogodili ranije ovog tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvojica u bijegu VIDEO Procurila snimka napada na političara njemačkog AfD-a

Europski čelnici osudili napad

Čelnici su oštro osudili napad na dansku premijerku, novi incident u valu alarmantnog političkog nasilja koje potresa Europu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je to "činom vrijednim prezira koji je protiv svega u što vjerujemo i za što se borimo u Europi" u objavi na platformi X.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, rekao je da je "ogorčen" zbog "kukavičkog čina agresije".

Incident se dogodio u vrijeme dok 27 zemalja EU-a bira stotine članova Europskog parlamenta tijekom četiri dana glasanja koje je počelo u četvrtak. Birači u Danskoj izlaze na izbore u nedjelju.

Napadi u Njemačkoj, Slovačkoj

U susjednoj Njemačkoj došlo je do niza napada na izabrane dužnosnike na svim razinama. Gradonačelnici, članovi nacionalnog parlamenta i lokalnih vijeća, kao i kandidati, bili su udarani, izbodeni, pljuvani i maltretirani, što je navelo kancelara Olafa Scholza da kaže da je demokracija u zemlji ugrožena.

Pročitajte i ovo Čišćenje nakon napada u Mannheimu Predloženo sazivanje sjednice Nakon ubojstva policajca Njemačka razmatra obnovu protjerivanja u Afganistan

Prošlog mjeseca EU je bila zaprepaštena pucnjavom u pokušaju atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Teško ozlijeđeni Fico prije tjedan dana je pušten iz bolnice na kućnu njegu.

"Mette je vrlo dobra kolegica i mudra partnerica. Iskreno se nadam da nije ozlijeđena", napisao je švedski premijer Ulf Kristersson na platformi X. Dodao je da je napad na demokratski izabranog vođu također napad na demokraciju.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola napisala je da "nasilju nema mjesta u politici".

"Uznemirujuće je čuti da je premijerka Frederiksen napadnuta na javnom trgu u Kopenhagenu. Ne možemo odbaciti niti normalizirati takve činove agresije", objavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Posljednjih dana se Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra, spremala podržati vodeću kandidatkinju svoje stranke na europskim izborima Christel Schaldemose. Međutim, Schaldemose je za dansku novinsku agenciju Ritzau rekla da napad nije povezan s aktivnostima kampanje.

Frederiksen je 2015. godine izabrana za čelnicu socijaldemokrata, naslijedivši Helle Thorning-Schmidt koja je 2011. postala prva danska premijerka.

U dobi od 41 godine, Frederiksen je postala najmlađa danska premijerka nakon što je pobijedila svoje glavne suparnike desnog centra na općim izborima 2019. godine.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene