Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predloženo sazivanje sjednice

Nakon ubojstva policajca Njemačka razmatra obnovu protjerivanja u Afganistan

Čišćenje nakon napada u Mannheimu
Čišćenje nakon napada u Mannheimu Foto: Afp
Nakon napada na aktivista u Mannheimu, njemačka vlada razmatra mogućnost ponovnog protjerivanja u Afganistan.

Nakon ubojstva jednog policajca u Mannheimu, njemačka vlada razmatra mogućnost ponovnog protjerivanja u Afganistan, odakle dolazi počinitelj, priopćeno je u utorak.

"Kod osoba koje predstavljaju potencijalnu opasnost po javnu sigurnost u Njemačkoj moramo posebice ustrajati na protjerivanju", priopćio je ured ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Faeser je rekla kako se trenutno "ispituju" mogućnost protjerivanja u Afganistan koja su prekinuta dolaskom talibana na vlast 2021.

Pročitajte i ovo Ilustracija osumnjičeni su uhićeni Na turiste pucano iz vatrenog oružja, četvero mrtvih. Oglasio se i premijer: "Šokirani smo!"

Ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Herbert Reul (Kršćansko-demokratska unije CDU) rekao je kako u Afganistanu postoje sigurna područja u koja se može protjerivati.

Nekoliko ministara unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina zatražilo je sazivanje sjednice koja bi se bavila ovim pitanjem.

Neki ministri se zalažu i za protjerivanje kriminalaca i u Siriju.

Savezna koalicijska socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada najavila je podršku inicijativama ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se Scholz Preminuo mladi policajac koji je izboden u brutalnom napadu na desničarskom skupu u Mannheimu

"S obzirom na trenutnu situaciju mislim da je podrška ovom naumu unutar vlade velika", rekao je predsjednik zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Rolf Muetzenich.

Posljednjih mjeseci se u Njemačkoj bilježi značajan porast nasilnog kriminala s počiniteljima stranog porijekla. Pritom nož kao oružje igra važnu ulogu.

Prošlog petka jedan Afganistanac je nožem napao jednog političara u Mannheimu te nakon toga ubio policajca koji je političaru krenuo u pomoć.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene