Migranti na brodu (Foto: AFP)
Migranti na brodu (Foto: AFP) Foto: Afp

Dvije agencije UN-a za migrante i izbjeglice u srijedu su pozvale zemlje Europske unije da iznađu novo rješenje za migrantsku krizu u Sredozemlju, nakon nedavne pat-pozicije između spasilačkih brodova i regionalnih vlada.


UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvale su zemlje EU-a da se angažiraju u "organiziranu regionalnu akciju kako bi se što više smanjio nepotreban gubitak ljudskih života na moru".

Vezani članci Ilustracija Razbijeno zločinačko udruženje: Trojica uhićena u Istri zbog krijumčarenja migranata Ilustracija Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi

Ranije u srijedu spasilački brod njemačke nevladine organizacije s oko 230 migranata stigao je u Maltu nakon što je šest dana čekao da uđe u Europu.

Drugom spasilačkom brodu, Aquariusu, ranije ovog mjeseca odbijen je ulaz u talijansku luku i Maltu i bio je prisiljen ploviti do španjolske i ondje iskrcati više od 600 migranata.

"U proteklih 10 dana plovila u Sredozemnom moru u kojima su bili spašeni izbjeglice i drugi migranti nisu se mogli iskrcati zbog političke pat-pozicije u Europi", rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi u izjavi.

"Odbijanje spašavanja ili prebacivanje odgovornosti za azil negdje drugdje potpuno je neprihvatljivo. Potrebno je da se zemlje ujedine i zajedno zacrtaju put napretka", dodao je Grandi.

Agencije UN-a pozvale su zemlje EU-a da iskoriste summit u Bruxellesu u četvrtak i petak da što prije pronađu rješenje koje uključuje suradnju s UN-om i Afričkom unijom i poštivanje međunarodnih standarda za azil.

Agencije su pozvale da migranti spašeni u međunarodnim vodama budu dovezeni na obalu na sigurnim lokacijama u EU-u i potencijalno drugdje.

"Naš je prioritet spašavanje života svih koji su bili žrtve krijumčara, koji smještaju muškarce, žene i djecu u nesigurne čamce i odvode ih u duboko more", rekao je ravnatelj IOM-a William Lacy Swing.

"Ove se godine do sada utopilo gotovo tisuću ljudi zbog okrutne računice u kojoj krijumčari uvijek dobivaju", dodao je. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju