Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisnice protokola iz Kyota žele smanjiti štetne plinove iz zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 160 zemalja dogovorilo se u Bangkoku da će istražiti mogućnost smanjenog ispuštanja stakleničkih plinova u zračnom i pomorskom prometu, u okviru svjetske borbe s klimatskim promjenama.

Države potpisnice Protokola iz Kyota koje su se pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda sastale u Tajlandu, potvrdile su konsenzusom izjavu prema kojoj će proučiti mogućnost ograničenja i smanjenja količine stakleničkih plinova koje u atmosferu ispuštaju zrakoplovi i brodovi.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti" Stravična prometna nesreća kod Stare Gradiške - 1 Očevid u tijeku FOTO Detalji velike nesreće kod granice: Teretnjak se zabio u kolonu, vozila smrskana, ozlijeđeno 18 osoba, među njima i djeca

Međunarodni promet ispušta oko 3 posto stakleničkih plinova, ali su zračna i pomorska putovanja bila isključena iz odredba o smanjenju štetnih plinova na koje su se industrijski razvijene zemlje bile obvezale u okviru Protokola iz Kyota.

Norveška i Europska unija prednjačile su u pozivima da se zračni i pomorski promet u svim međunarodnim ugovorima uključi u kvote smanjenja stakleničkih plinova.

Aktivisti za zaštitu okoliša ipak su primijetili da su neke zemlje, poput Singapura i Australije htjele 'razvodniti' izjavu iz Bangkoka predlažući da se prometna industrija treba sama regulirati.

Ekološke udruge pozdravile su dokument o prometu, požalivši ipak što je njegov sadržaj prilično nejasan i ne spominje izrijekom da će se taj sektor uključiti u svaki obvezujući dogovor.

Trenutačno traju pregovori o još jednoj izjavi koja bi trebala utvrditi program rada kako bi se do 2009. postigao međunarodni dogovor o smanjenju štetnih plinova u atmosferi koji bi trebao zamijeniti prve ugovore iz Kyota koji istječu 2012.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene