Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupinu dupina Rusija je zaplijenila nakon aneksije Krima. Obučeni su da traže i postavljaju mine, ali i napadaju neprijateljske ronioce.


Rusija je i službeno priznala da je mobilizirala ukrajinske dupine špijune što znači da bi sada mogli biti korišteni u pomorskim operacijama protiv Zapada, piše Daily Mail.

Vezani članci Koronavirus u Moskvi, ilustracija Moskvu zahvatio novi val koronavirusa: Većina bolesnika ima indijski soj Ima jedan svijet (Foto: klyker.com) "Ima jedan svijet...": Zavirite u dubine interneta koje su trebale ostati skrivene

Posebno obučeni sisavci zaplijenjeni su kada je Rusija u ožujku aneksirala Krim. Moskva je službeno odbila zahtjev da ih preda natrag i potvrdila da je njihov vrhovni zapovjednik sada Vladimir Putin.

Dupini su za vojne dužnosti obučavani u Državnom oceanografskom institutu koji je Ukrajina naslijedila kada je prije 23 godine propao Sovjetski savez. Guverner Sevastopolja Sergej Menyailo rekao je kako je nadležnost nad objektom sada u potpunosti predana ruskom Ministarstvu obrane.

Putin ismijao sankcije EU i SAD-a

Osim nad 13 dupina, Moskva je preuzela nadzor i nad brojnim morskim lavovima. Životinje su obučene da traže mine, podmeću bombe na neprijateljske brodove te da napadaju neprijateljske ronioce posebnim noževima i pištoljima fiksiranim na njihovim glavama. Drugi su navodno školovani za anti-sabotaže i spasilačke misije.

Sovjetski savez dupine je u ove svrhe počeo koristiti 1973. godine. Obzirom da NATO vrši stalne ophodnje u Crnom moru zbog ukrajinske krize, Rusija bi u teoriji mogla zaposliti životinje u borbi protiv zapadnih brodova.

Četiri dupina koja su pomagala u liječenju djece oboljele od cerebralne paralize premještena su u civilnu službu i nastavit će obavljati vrijedan posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook