Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacistička poruka prošli je tjedan prodana za 50 tisuća dolara.


Izdajnički telegram koji je Herman Goering uputio Adolfu Hitleru jedan je od najvažnijih dokumenata tijekom najznačajnijih trenutaka najstrašnijeg rata. Poruka je to koja je uz napredovanje savezničkih trupa navela Hitlera da proguta cijanid i upuca se u podzemnom bunkeru u Berlinu, piše Washington Post.

Vezani članci Nasmiješena žena, Ilustracija Je li danas doista najdepresivniji dan u godini ili kako smo nasjeli na foru Pisma, ilustracija Putovao "puževim korakom": Profesoru iz Michigana uručen telegram nakon više od 50 godina

Unatoč utjecaju koji je imao na Drugi svjetski rat, memorandum je završio unutar jednog sefa u Južnoj Karolini i bio zaboravljen više od desetljeća sve dok ga u ruke nije uzeo jedan student, a u prošli utorak je sramotni brzojav prodan na aukciji za 55 tisuća dolara.

A ta nacistička poruka promijenila je tijek povijesti.

Bio je 23. travnja 1945. godine. Hitler i mnogi njegovi bliski savjetnici bili su okruženi od strane sovjetskih snaga, ali ne i Goering koji je bio toliko blizak s Hitlerom, da je ovaj 1941. tajnim dekretom odlučilo da će Goering preuzeti njegove dužnosti ako bude uhićen ili ubijen. Malo iza ponoći iz nacističke baze u Berchtesgadenu Goering poslao je telegram Hitleru.

Skandal na pozornici: Djevojčice u nacističkim uniformama plesale uz svastike

Među ostalim, napisao je da se se ukoliko do 22 sata ne dobije nikakav dogovor osjetiti slobodnim da pretpostovi da je Hitler rlišen slobode, te da su sukladno tome ispunjeni uvjeti dekreta.

No, ljudi bliski Hitleru telegram su iskoristili da mu dodatno naruše um i zatražuju ga mržnjom prema Goeringu. Iako je Hitler u početku bio apatičan, nakon što je stigao još jedan telegram u kojem je Goering naveo da će on biti nasljednik svih njegovih dužnosti ako ne stigne odgovor, situacija se promijenila.

Pobješnjeli Hitler Goeringa je u odgovoru optužio za izdaju i poručio mu da će odustati od sankcija ako podnese ostavku na sve funkcije.

Nacistički Casanova: Nova biografija otkriva drugu stranu zlog 'genija'

Bijes se brzo pretvorio u depresiju, kako je u svojoj autobiografiji objasnio Albert Speer, Hitlerov glavni arhitekt i ministar naoružanja i ratnje proizvodnje.

'U redu, neka Goering dogovara predaju. Ako je rat u svako slučaju izgubljen, nije važno tko to radi', navodno je rekao Hitler. Speer tvrdi da je Hitler u tim trenucima bio na izmaku snaga. Godinama je bio preopterećen i potiskivao rastuću izvjesnost kraja. Na kraju više nije imao snage prikrivati stanje u kojem se našao i odustao je. Tjedan dana kasnije Hitler i njegova partnerica Eva Braun ubili su se.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju