Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić na začelju

Portugalac Guterres vodi u utrci za šefa UN-a uoči drugog tajnog glasovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši portugalski premijer Antonio Guterres mogao bi postati glavni favorit za devetog po redu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon što se u petak održi drugi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima, navode neki diplomati.

Iako se čini da su nade da bi po prvi put na mjesto glavnog tajnika mogla doći žena potpuno izblijedjele, neki znalci kažu da je još prerano reći tko bi mogao zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, koji će krajem 2016. otići s tog mjesta nakon što je na njemu odradio dva petogodišnja mandata.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

Dvanaest kandidata, šest žena i šest muškaraca, u utrci je za dužnost glavnog tajnika, a ovogodišnju je kampanju obilježilo nastojanje skupina civilnog društva kao i trećine od 193 članice UN-a, koje predvodi Kolumbija, koje inzistiraju na tome da žena dođe na čelnu dužnost. U toj su skupini i četiri članice Vijeća sigurnosti: Japan, Španjolska, Urugvaj i Venezuela.

"Šteta je što nema žene na prvom ili drugom mjestu", ističe ukrajinski veleposlanik Volodimir Jelčenko, čija zemlja je trenutno članica Vijeća sigurnosti, dok je kolumbijska veleposlanica Maria Emma Mejia ocijenila da je, unatoč uspjehu da se nametne pitanje rodne ravnopravnosti u kandidaturi za dužnost glavnog tajnika kao i činjenici da se šest žena kandidiralo za to mjesto, razočaravajuće da niti jedna od kandidatkinja nije došla na vrh u prvom očitovanju.

"Ne bih zatvorila mogućnost da to bude žena i naglasit ću u obraćanju članovima Vijeća sigurnosti da razmotre tu mogućnost", ističe kolumbijska veleposlanica.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti glasovat će u drugom krugu za svakog kandidata, a opcije izbora su da kandidatura dotičnog pojedinca "ohrabruje", "ne ohrabruje" ili onaj koji glasuje o njoj trenutno "nema mišljenje".

U prvom tajnom izjašnjavanju 21. srpnja Guterres, koji je i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, dobio je 12 "ohrabrujućih" glasova i tri koja "nemaju mišljenje", čime je za malo pretekao bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka, koji je dobio 11 ohrabrujućih, dva koja "ne ohrabruju" i dva koja "nemaju mišljenje".

Vijeće sigurnosti nastavit će tajno glasanje dok se ne postigne konsenzus, a diplomati navode da je cilj da Vijeće predloži Općoj skupštini kandidata za mjesto glavnog tajnika u rujnu ili listopadu.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, također u utrci za tu dužnost, nakon prvog kruga glasovanja ostala je na samom začelju, rekli su diplomati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene