Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se bojite letjeti letjeti avionom, možda ova video snimka i nije nešto što biste trebali pogledati.


Dramatično slijetanje aviona dogodilo se u zračnoj luci na portugalskom otoku Madeira. Zračna luka se nalazi u blizini planina i mora i pa su avioni često izloženi ekstremnim turbulencijama i lošim vremenskim uvjetima.

Vezani članci Zrakoplov pri slijetanju uletio u pješčanu oluju (Screenshot LiveLeak) Pilot nije vidio ni prst pred nosom: Zrakoplov pri slijetanju uletio u pješčanu oluju Spretni je pilot uspješno spustio zrakoplov Bombardier Q400 (FOTO: YouTube/Screenshot) Pilot lude hrabrosti i nevjerojatnih vještina sigurno spustio avion u nemogućim uvjetima

Slijetanje komercijalnog aviona stoga može biti vrlo zahtjevno čak i za najiskusnijeg pilota što se vrlo jasno vidi i na ovoj zastrašujućoj video snimci. Prije nego je lijevi kotač aviona dotaknuo pistu avion je umalo na bok okrenuo jak bočni vjetar. Pilot je uspio izravnati avion ali ga je novi nalet vjetra gotovo podigao i bacio u stranu pa je pilot odlučio vratiti se nazad u visine.

Na snimci se vidi kako se avion bori s udarima vjetra od 80 kilometara na sat prije nego se uspješno izravnao i dotaknuo pistu.

Inače, piloti prolaze poseban trening kako bi sletjeli na kratku pistu na ovom portugalskom otoku, okruženu planinama i Atlantikom. Pista je bila toliko kratka da je čak dva puta produživana nakon dvije nesreće. 1977. Boing 727 promašio je pistu i srušio se na obližnju plažu. Portugalski let TAP TP425 promašio je pistu, udario u most i ostao bez desnog krila. Potom se zapalio na obližnjoj plaži. Poginula je 131 osoba od 164 koje su se nalazile u avionu. 2000. godine pisti je produljena za još kilometar, a napravljena je na betonskim stupovima u moru.