Požari u Portugalu 2017. godine (Foto: AFP)
Požari u Portugalu 2017. godine (Foto: AFP)

Na suđenju bez presedana u Portugalu zapovjednicima civilne zaštite, gradonačelnicima i službenicima električne tvrtke sudit će se za ubojstvo iz nehaja nakon najsmrtonosnijeg šumskog požara u povijesti te zemlje, objavile su u četvrtak vlasti.


Nakon "iznimno složene" istrage, sud u Leiriji, u središnjem dijelu Portugala, optužio je 12 osoba koje će morati odgovarati za ulogu koju su odigrale u događajima koji su doveli do smrti 64 osobe u požaru koji je izbio 17. lipnja 2017. u mjestu Podrogao Grande, 190 kilometara sjeverno od Lisabona.

Vezani članci Vatrogasci (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Prelog: Buknuo požar na zgradi poduzeća za vrtnu opremu ''Međimurjeplet'' Nuša Bunić u pratnji pravosudne policije dolazi na suđenje (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Ubola ga u vrat pa pobjegla: Završne riječi na suđenju ''krvavoj Nuši'' za ubojstvo bivšeg dečka

"Još ne znam detalje optužnice, ali se čini da je to prvi put da javnim osobama prijeti optužba tog tipa", izjavio je Domingos Xavier Viegas, koordinator istražnog povjerenstva osnovanog na inicijativu parlamenta koje je istaknulo nekoliko teških propusta u borbi protiv požara i mjerama prevencije.

Među optuženima su tri zapovjednika civilne zaštite, tri lokalna zastupnika, jedan zaposlenik gradske uprave, dva visoka službenika električne tvrtke i tri dužnosnika tvrtke odgovorne za održavanje nacionalne ceste 236 gdje je 47 žrtava ostalo zarobljeno u automobilima pokušavajući pobjeći od plamena, piše u priopćenju tužiteljstva. (Hina)