Požari u Portugalu 2017. godine (Foto: AFP)
Požari u Portugalu 2017. godine (Foto: AFP)

Na suđenju bez presedana u Portugalu zapovjednicima civilne zaštite, gradonačelnicima i službenicima električne tvrtke sudit će se za ubojstvo iz nehaja nakon najsmrtonosnijeg šumskog požara u povijesti te zemlje, objavile su u četvrtak vlasti.


Nakon "iznimno složene" istrage, sud u Leiriji, u središnjem dijelu Portugala, optužio je 12 osoba koje će morati odgovarati za ulogu koju su odigrale u događajima koji su doveli do smrti 64 osobe u požaru koji je izbio 17. lipnja 2017. u mjestu Podrogao Grande, 190 kilometara sjeverno od Lisabona.

Vezani članci Tin Šunjerga osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva roditelja (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Vrhovni sud smanjio kaznu Tinu Šunjergi na 35 godina Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Horvatinčić: "Želim doći na svaki način u kontakt s djecom poginulih Talijana, pišem im pisma"

"Još ne znam detalje optužnice, ali se čini da je to prvi put da javnim osobama prijeti optužba tog tipa", izjavio je Domingos Xavier Viegas, koordinator istražnog povjerenstva osnovanog na inicijativu parlamenta koje je istaknulo nekoliko teških propusta u borbi protiv požara i mjerama prevencije.

Među optuženima su tri zapovjednika civilne zaštite, tri lokalna zastupnika, jedan zaposlenik gradske uprave, dva visoka službenika električne tvrtke i tri dužnosnika tvrtke odgovorne za održavanje nacionalne ceste 236 gdje je 47 žrtava ostalo zarobljeno u automobilima pokušavajući pobjeći od plamena, piše u priopćenju tužiteljstva. (Hina)