Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Gotova dva mjeseca duga blokada: Poljski farmeri obustavljaju prosvjed na granici s Ukrajinom

Prosvjed poljskih farmera na granici s Ukrajinom
Prosvjed poljskih farmera na granici s Ukrajinom Foto: Afp
Poljski farmeri obustavit će prosvjed na ključnom graničnom prijelazu s Ukrajinom.

Poljski poljoprivrednici odlučili su obustaviti prosvjed na graničnom prijelazu s Ukrajinom u Medyki nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve, izvijestila je u subotu internetska stranica interia.pl pozivajući se na guvernera lokalne pokrajine.

Poljski vozači kamiona od 6. studenoga blokiraju nekoliko prijelaza s Ukrajinom tražeći da Europska unija ponovno uspostavi sustav po kojem ukrajinske tvrtke dobivaju dozvole za rad u bloku.

Pročitajte i ovo Davorka Muškardin i Valentina Baus Stiže nam velika promjena Kako će hladno vrijeme utjecati na naše zdravlje? Voditeljica smjene Hitne pomoći upozorila koga će najviše pogoditi

Kasnije su im se, u jeku pritužbi na povećanu konkurenciju iz Ukrajine, pridružili poljoprivrednici koji su zahtijevali vladine subvencije za kukuruz te da se ne povećaju porezi.

Poljoprivrednici koji su blokirali prijelaz na Medyki prekinuli su prosvjed za Božić i nastavili blokadu 4. siječnja. U subotu su se dogovorili da je ponovno obustave.

Pročitajte i ovo Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom?

Ministar poljoprivrede pristao je provesti sva tri njihova zahtjeva u vezi sa subvencijama, povećanjem kredita za likvidnost i zadržavanjem poljoprivrednog poreza na razini 2023. godine, piše interia.pl.

"Potpisivanjem sporazuma obustavlja se prosvjed na graničnom prijelazu Medyka za vrijeme potrebno za provedbu zakonskih ... izmjena i za vrijeme potrebno za provedbu dodatnih izmjena", navodi se u sporazumu koji prenosi portal.

Autoprijevoznici, međutim, nastavljaju prosvjede na još tri granična prijelaza.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene