Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadobila lakšu ozljedu

Priveden napadač na dansku premijerku: Poljak je bio pod utjecajem opijata, a jedno uopće nije znao

Danska premijerka Mette Frederiksen
Danska premijerka Mette Frederiksen Foto: Afp
Nakon napada na dansku premijerku Mette Frederiksen u petak, priveden je Poljak koji ju je napao.

Poljak u dobi od 39 godina priveden je u petak na 12 dana zbog napada na dansku premijerku Mette Frederiksen dan prije u kojem je zadobila lakšu ozljedu vrata. Napad se dogodio u petak u središtu Kopenhagena.

"Hvala vam za mnogo, mnogo izraza potpore. To je nevjerojatno dirljivo", rekla je premijerka za novinsku agenciju Ritzau u pisanoj izjavi u subotu.

"Tužna sam i potresena jučerašnjom epizodom, ali sam inače dobro. Treba mi mir. I za tijelo i za dušu. Moram biti s obitelji i moram biti malo sama", rekla je.

Pročitajte i ovo Francuski predsjednik Emmanuel Macron Jedan je prioritet ključan Francuska i SAD će učiniti sve da spriječe eskalaciju na Bliskom istoku

Nekoliko europskih čelnika osudilo je incident, koji se dogodio samo tri tjedna nakon što je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva.

"To je posve neprihvatljvo i napad je na naša otvorena, demokratska društva", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere za novinsku agenciju NTB.

Danska policija objavila je da je osumnjičeni napadač bio pod utjecajem alkohola i droga i da nije znao da je žrtva danska premijerka.

"Ništa ne upućuje na politički motiv", rekao je njegov odvjetnik na sudu u Kopenhagenu u subotu. Incident se dogodio dva dana prije europskih izbora.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija U Splitu Sudarila se dva biciklista: Policija traži svjedoke nesreće

"Danske vlasti rekle su nam da je privedena osoba poljski državljanin, koji je već neko vrijeme boravio u Danskoj", rekla je glasnogovornica poljskog ministarstva vanjskih poslova za poljski državni radio.

"Smatramo to izdvojenim, spontanim činom, a ne (...) planiranim napadom na premijerku", rekao je danski inspektor Trine Moller za Ritzau.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene