Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije objavilo je priopćenje otkrivši detalje zbog kojih su bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović jučer uhićeni.


 U Srbiji su u srijedu uhićeni bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović.
Njih dvojica su uhićena zbog zlouporaba službenog položaja, među kojima su i malverzacije vezane za diplome koje su, među ostalima, izdavali i državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

Vezani članci Eksplozija u Splitu 6 Policija objavila detalje o eksploziji u Splitu: Dvije osobe su i dalje u bolnici, imaju teške ozljede Ilustracija Uhićeni bivši rektor i dekan Medicine: Lažne diplome prodavali i Hrvatima. Hoće li provjeravati hrvatske liječnike?

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije objavilo je priopćenje otkrivši detalje zbog kojih su bivši rektor i bivši dekan uhićeni. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Odjelјenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odjelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu, u suradnji sa Ministarstvom prosvjete, uhitili su N. A. (1958), bivšu odgovornu osobu Sveučiliša u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kazneno djelo trgovina utjecajem, kao i P. Č. (1959), bivša odgovorna osoba Fakulteta medicinskih znanosti Sveučilišta u Kragujevcu koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja", otkriva MUP Srbije.

Upisali 45 kandidata

Također nagašavaju kako se sumnja, N. A. je protuzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažirao na realizaciji nastave i osoba koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih znanosti u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državlјana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državlјana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentice ugovore potpisale sa Europskim centrom za mir i razvoja. Također, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obaveze na koje su kao strani studenti bile obvezne.

Obrana doktorske disertacije

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili Sveučilište u Kragujevcu za 2.700.000 dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnijetom zahtjevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državlјani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara.

Također, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogućio obranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državlјaninu i studentu Europskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor znanosti, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je podmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i sveučilštu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju