Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NEŠTO SE DOGAĐA"

Dosad nezabilježeni prizori s Velebita: "Promjene su vidljive svima. Jako se brzo događaju, brže nego što bi to bilo prirodno"

Aktualno Galerija Velebit: Topi se vječni led - 5 Velebit: Topi se vječni led - 5 Foto: DNEVNIK.hr Velebit: Topi se vječni led - 2 Velebit: Topi se vječni led - 2 Foto: DNEVNIK.hr Velebit: Topi se vječni led - 3 Velebit: Topi se vječni led - 3 Foto: DNEVNIK.hr Branimir Šajatović Branimir Šajatović Foto: DNEVNIK.hr +2 Velebit: Topi se vječni led - 4 Galerija 1/7 >>
Globalno zatopljenje i klimatske promjene sve su vidljivije i laicima. Ova sušna i topla godina dostiže temperaturne rekorde otkad postoje meteorološka mjerenja.

Promjene su vidljive i u prirodi. Na Velebitu se ubrzano topi vječni led, a tamo je bila i riječka ekipa Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Pčele - 2 Bitne za ekosustav Klimatske promjene utječu na razvoj pčela: Evo kako im možemo pomoći Poplave na sjeveru Italije Stanje crvene uzbune Sjever Italije se bori s neviđenim poplavama: Palo najviše kiše u 170 godina

Vukušić snježnica bilo je prirodno skladište leda i služilo je kao zamrzivač generacijama koje su živjele na sjevernom dijelu Velebita.

"Malo jesu hladnije temperature, pa uočavamo da je na nekim mjestima manje snijega u jamama. U Lukinoj jami led je star oko 500 godina", rekao je geolog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Branimir Šajatović u razgovoru s reporterom Markom Balenom.

Promjena u samo nekoliko godina

Kad je ekipa Dnevnika prije nekoliko godina snimala jamu s vječnim ledom usred ljeta - led je bio vidljiv s površine i hladan zrak strujao je prema van. Danas je situacija sasvim drukčija, bolje rečeno - zabrinjavajuća.

"Klimatske promjene su vidljive svima. Jako se brzo događaju, brže nego što bi to bilo prirodno. Park prirode Velebit i NP Sjeverni Velebit zaštitom prirode rade na usporavanju tog procesa", kazao je ravnatelj PP-a Velebit Mario Šaban.

Lukina jama najdublja u Hrvatskoj

Speleolozi i drugi stručnjaci koji već godinama istražuju Lukinu jamu, najdublju u Hrvatskoj i među 20 najdubljih na svijetu u dubini, gotovo kilometar i pol pod zemljom, također su primijetili alarmantno topljenje leda.

"Sustavno pregledavamo objekte koji su pretraženi i primijetili smo znatno topljenje leda koji se preselio u niže slojeve jama", rekla je Gorana Perić, organizatorica Speleološkog kampa Velebit 2022.

Potvrđuju to i znanstvenici na terenu.

"Lukina jama je prije 22 godine bila zatvorena ledom, a sad je otvorena prvi put", navodi doc. dr. sc. Dalibor Paar, član ekspedicije.

Što donose ovakve promjene, nitko ne zna sa sigurnošću.

"Imaju neki ciklusi koji utječu na klimatske promjene, na dio toga je utjecao i čovjek. Znači - ima manje oborina, snijega, kiše. Sve je sušnije, a vidjet ćemo što nam donosi budućnost", rekao je Šajatović.

Priroda kao da upozorava ljude da stanu s devastacijom i onečišćavanjem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene