Prosvjed u Parizu
Prosvjed u Parizu Foto: Afp

Interventna policija sukobila se s prosvjednicima u petak navečer u Parizu tijekom novog prosvjeda protiv plana francuske vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu.


Rastuće tenzije koje su rezultirale nizom štrajkova od početka ove godine, i gomilama smeća na cestama Pariza, predstavljaju najveći izazov za predsjednika Emmanuela Macrona još od prosvjeda takozvanih "Gilets jaunes" ili "Žutih prsluka" u prosincu 2018.

Reutersova televizija prenijela je slike policije koja koristi suzavac kako bi obuzdala masu prosvjednika koji su se okupili na pariškom Trgu sloge u blizini zgrade parlamenta.

"Macron, odlazi!" vikali su neki od prosvjednika sučelivši se s kordonom interventnih policajaca.

Neredi u petak navečer uslijedili su nakon sličnih koji su se odvili u četvrtak zbog Macronove odluke da pomakne spornu dobnu granicu za odlazak u mirovinu bez glasanja u parlamentu.

Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće"

Neredi u Parizu - 2 Ekipa Dnevnika Nove TV iz Pariza: "Sada su ulice relativno mirne, ali osjeća se napetost u zraku"

Mirovinskom reformom pomiče se dobna granica za odlazak u mirovinu u Francuskoj za dvije godine, odnosno na 64 godine, za što vlada kaže da je prijeko potrebno kako sustav ne bi propao. Sindikati i većina glasača s time se ne slažu.

Francuzi žele da službena dobna granica za odlazak u mirovinu ostane 62 godine, što je čini jednom od najnižih među zemljama OECD-a.

Oporbeni zastupnici s ljevice i centra podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u petak poslijepodne.

No iako je Macron izgubio apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta na glasanju prošle godine, mali su izgledi da će oni u tome uspjeti - osim ako se ne oformi savez zastupnika sa svih političkih strana, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice.

Glasanje u parlamentu vjerojatno će se održati tijekom vikenda ili u ponedjeljak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju