Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Protiv civilnih ciljeva

'Imali su još eksploziva, mislimo da su ga planirali i iskoristiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj bostonske policije u nedjelju je rekao da su osumnjičenici za bombaški napad na Bostonskom maratonu ubili i policajca sveučilišnog kampusa MIT i da su imali još eksploziva koji su, vjeruju vlasti, namjeravali iskoristiti.

Sean Collier, star 26 godina, iz policije kampusa Massachusettskog instituta za tehonologiju, ustrijeljen je u četvrtak dok je sjedio u svom policijskom vozilu, na početku događaja koji su doveli do smrti 26-godišnjeg Tamerlana Carnajeva i uhićenja njegovog brata, 19-godišnjeg Džohara.

Pročitajte i ovo Uhićenje policajca ubojice Problematična osoba Užas u trgovačkom centru u Tuzli: Policajac ubio ženu, pojavile se snimke uhićenja Ilustracija Lakše je ozlijeđen Policajac neoprezno uletio u zavoj pa službenim automobilom sletio s ceste

>> Termalna kamera otkrila je policiji kako se osumnjičeni skrivao

Oni su osumnjičeni za bombaški napad na Bostonskom maratonu u ponedjeljak u kojem su ubijene tri a ranjeno je 176 osoba. "Samo želim reći glede policajca Collliera, vjerujem da je bio napadnut, a njegovo ubojstvo dovelo je do uhićenja ovih osoba", rekao je Davis. "Tragično, on je platio svojim životom no ti su pojedinci namjeravali ubiti još ljudi".

Davis je rekao da su osumnjičenici imali još eksploziva koji su vlasti detonirale. "Mislimo da su planirali iskoristiti taj eksploziv, vjerojatno protiv civilnih ciljeva", rekao je za televizijsku mrežu Fox. On je rekao da je Džohar Carnajev u "ozbiljnom ali stabilnom stanju" u bostonskoj bolnici i da "sada nije u stanju biti ispitan". Bostonski gradonačelnik Tom Menino kazao je povodom toga da vlasti možda nikad neće moći ispitati Džohara Carnajeva.

Tamerlan Carnajev u Dagestanu nije privlačio pozornost

Tko je Tamerlan Carnajev planirao bombaški napad na bostonskom maratonu dok je prošlog ljeta bio u Dagestanu dobro je to skrivao, rekli su susjedi Tsarnaevih u Mahačkali, glavnom gradu ruske regije koja se nalazi u srcu islamističke pobune. Tamerlan, etnički Čečen ubijen prije tjedan dana u oružanom sukobu sa policijom SAD-a, prošlog ljeta proveo je najmanje mjesec dana u Mahačkali pomažući ocu da adaptira stan u zubarsku ordinaciju.

Susjedi kažu da nisu mnogo viđali Tamerlana dok je boravio u njihovoj oronuloj peterokatnici a oni koji su ga viđali nisu uočili ništa neubičajeno. "Bio je miran inteligentan, zgodan i tako elegantan. Da ste ga vidjeli odmah bi se u njega zaljubili", rekla je 45-godišnja Madina Abdulayeva koja vodi mali dućan s druge strane ulice u koji je znao dolaziti na razgovor. "Kažu da je bio fanatik. Ja to nisam vidjela", rekla je. "Mi smo ovdje svi muslimani. Svi smo dio islama. Svi molimo".

Pomagao ocu da preuredi stan

Abdulayeva je rekla da je bio zaposlen pomaganjem ocu da preuredi stan i da je izgledalo da nema mlađih prijatelja. Ona je rekla da je govorio ruski s američkim naglaskom jer je živio deset godina u SAD-u. Istražitelji iz SAD-a sumnjaju da je 26-godišnji Tamerlan s bratom, 19-godišnjim Džoharom, izvršio bombaški napad u kojem su u ponedjeljak tri osobe ubijene i kažu da je Tamerlan prošle godine u Rusiji proveo šest mjeseci.

Prije no što su emigrirali u SAD obitelj Carnajev je u Mahačkali, gdje su došli iz Kirgistana, provela godinu dana. Tamerlanovi roditelji, Anzor i Zubeidat, su se potom iz SAD-a vratili u Mahačkalu. Iako nije objavljeno mnogo pojedinosti o tome što je Tamerlan radio u Rusiji otkako je u siječnju prošle godine sletio u moskovsku zračnu luku, susjedi kažu da je barem nekoliko tjedna proveo u Dagestanu, većinski muslimanskoj regiji na sjeveru Kavkaza.

'Korijene njegovog fundamentalizma treba tražiti u Americi'

S kime se susretao, što je još radio i je li kontaktirao militantne skupine još uvijek nije jasno. Za napade u Bostonu nije preuzela odgovornost niti jedna militantna skupina sa sjevera Kavkaza a čečenski čelnik Ramzan Kadirov, kojega je postavila Moskva, kaže da ne postoji izravna veza napada s tom regijom.

I drugi stanovnici regiji dijele njegovo mišljenje i ukazuju da su Tamerlanove veze s Dagestanom slabe. "On nije odgojen u Dagestanu, nije ovdje oddrastao. Korijene njegovog fundamentalizma trebate tražiti u Americi", rekao je lokalni novinar 54-godišnji Arsen Malajev.
(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene