Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor izazvao PDV

Polemika zbog Berlusconijevog sukoba interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Italiji raste spor oko prijedloga vlade da se podigne stopa poreza na dodanu vrijednost za pretplate za satelitske televizijske kanale, a za koji su kritičari ocijenili da je uperen protiv glavnog konkurenta medijskom carstvu premijera Silvija Berlusconija.

Odluka o udvostručenju PDV s 10 na 20 posto uključena je u paket mjera za rješavanje gospodarske krize koji je talijanska vlada desnog centra predstavila u petak.

Pročitajte i ovo Đurđica Jurić - 1 Nestajući trgovci Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU'' Slika nije dostupna Ukida se oslobađanje plaćanja poreza Kupujete preko interneta? Uskoro će paketi male vrijednosti biti skuplji: Iz Porezne uprave objasnili tko će, kada i koliko plaćati PDV

Čelnici oporbe kažu da taj prijedlog ukazuje na 'sukob interesa' u kojem se nalazi Silvio Berlusconi jer je na čelu vlade ali i najveće privatne talijanske televizijske mreže Mediaset.

'Ova je mjera zamišljena da pogodi jednu tvrtku, Sky, koja stvara radna mjesta', rekao je čelnik oporbene Demokratske stranke Walter Veltroni.

On je govorio o televiziji Sky Italia, koja je uz Mediaset i državni RAI jedna od vodećih televizijskih kuća u Italiji.

Sky Italian, koji nadzire oko 92 posto tržišta satelitske televizije s pretplatom u Italiji, Berlusconijev je glavni konkurent, napomenuo je Veltroni.

U nedjelju je Berlusconi optužio prethodnu vladu lijevog centra da je pogodovala Sky-u i rekao je da će prijedlog novog PDV-a na pretplatu štetiti i njegovom Mediasetu koji emitira na otvorenim frekvencijama ali ima i televizijski kanal s pretplatom.

Sky Italia, dio korporacije News Corporation koju nadzire medijski tajkun Rupert Murdoch porijeklom iz Australije, pokrenula je kampanju u kojoj poziva javnost da slanjem e-maila talijanskoj vladi prosvjeduje protiv povećanja PDV-a.

U Italiji je 4,6 milijuna domaćinstava pretplaćeno na Sky a udvostručenje PDV-a bi značilo prosječno godišnje povećanje pretplate od 50 eura po pretplatniku.

Iako će i pretplatnici Mediaseta također morati platiti veći PDV, komentatori ukazuju da su prihodi Mediaseta od pretplate mali u odnosu na Sky.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene