Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga o trgovini organa otetih kosovskih Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije jučer je službeno, pod rednim brojem KTRP 33/08, otvorilo istragu o trgovini organa Srba s Kosova koje su teroristi OVK oteli tijekom i poslije bombardiranja 1999. godine.

'Provjeravaju se navodi do kojih smo došli operativnim radnjama, prema koijima su najmanje dva kamiona zarobljenih Srba 1999. godine prebačeni u Albaniju. Također, saznajemo da u Albaniji postoje neidentificirane masovne grobnice  s tijeloma Srba koji su ubijeni nakon što su im izvađeni vitalni organi. Te podatke dobili smo od haških istražitelja', kazao je za Press tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Ilustracija Tvrdi saborski zastupnik Zbog mogućeg rata na Kosovu: "15 hrvatskih policajaca dobilo je poziv iz srpske vojske"

Bivša haška tužiteljica Carla del Ponte u svojoj knjizi 'Lov' tvrdi da Tribunal ima informacije da su 1999. godine teroristi OVK-a kamionima na sjever Albanije dovezli najmanje 300 otetih Srba. Oni su prvo bili zatvoreni u kampove u Kukešu i Tropoji. Mlađe i vitalnije zarobljenike pregledali bi liječnici, dobivali bi hranu i nitko ih nije tukao. Nakon toga prebacivani su u ilegalne zatvore gdje su im kirurški vađeni bubrezi i ostali organi koji su prodavani na crnoj listi po Europi. 

Opisujući detalje informacija koje je o tome imala, Carla del Ponte naglasila je istražitelji morali odustati od istrage zbog nemogućnosti daljenjeg vođenja istrage. Haški izvore tvrde da je ova operacija vođena po nalogu Hašima Tačija, današnjeg premijera Kosova. 

Bivši šef VBA Momir Stojanović kaže da je iznenađen navedenim informacijama.

'Svi naši podaci govorili su dosada da je većina otetih Srba uz najstrašnije muke ubijena na Kosovu desetak dana nakon zarobljavanja. Vojna sigurnost je do tih podataka dolazila iznutra, jer smo imali operativne pozicije u albanskim terorističkim štabovima'.

Glavni centri za likvidacije Srba bili su Lapušnik, Likovac i hotel „Paštrik" u Đakovici. Ipak, država mora hitno istražiti sve o novim saznanjima',  dodaje Stojanović.

U Ambasadi Srbije u Tirani  jučer je službeno rečeno kako ne postoje službena reagiranja Albanije na spomenuta otkrića kako su na njezinom teritoriju Srbima s Kosova vađeni organi za prodaju, a oni ubijani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene