Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering izjavio je danas u Bruxellesu da se nada kako će se u Hrvatskoj brzo oformiti vlada, kako bi se mogli nastaviti dosad uspješno vođeni pregovori o pristupanju Europskoj uniji.


"Pregovori o pristupanju koje je s hrvatske strane vodio Ivo Sanader, su napredovali. Nadam se da će politička situacija omogućiti da se uskoro formira vlada tako da možemo nastaviti pregovore", rekao je Poettering nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom
Mesićem.

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Slika nije dostupna Poettering: 'Dolazim dati podršku parlamenta za ulazak u EU'

Poettering je ponovio da se nada da će Europski parlament u ovom sazivu, kojemu mandat istječe u lipnju 2009., moći dati pristanak na pristupni sporazum s Hrvatskom.

Europski parlament prvi ratificira pristupni sporazum, nakon čega kreće proces ratifikacije po zemljama članicama Europske unije.

Predsjednik Mesić je rekao da je Poetteringa upoznao sa svojim pogledima na događaje u regiji, s izbornim procesom i reformama provedenim u Hrvatskoj.

"Upoznao sam ga sa svojim pogledima na događaje u regiji, s onim što radimo u Hrvatskoj, koje reforme smo proveli i koje još moramo provesti. Također sam ga upoznao s procesom formiranja vlade, s izbornim procesom koji je proveden u najboljim demokratskim tradicijama", rekao je Mesić.

Dodao je da je Poetteringu rekao da će Hrvatska nastaviti sa svojom proeuropskom politikom i s politikom dobrosusjedstva.