Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gates stao uz Obamu

Podržana odluka o povlačenju vojske iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates, koji je istu dužnost obnašao u administraciji Georgea W. Busha, u nedjelju je branio strategiju predsjednika Baracka Obame za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Obama je odredio rok za okončanje američke borbene misije u Iraku 31. kolovoza 2010. godine, sedam i pol godina nakon početka rata. 'Dopustite mi da to kažem najjednostavnije što mogu: 31. kolovoza 2010. završit će naša borbena misija u Iraku', rekao je u petak u marinskoj bazi Camp Lejune u Sjevernoj Karolini.

Pročitajte i ovo Povlačenje soka Opoziv proizvoda Povlači se serija popularnog soka Zelenski u Avidijivki nakon mjeseci žestokih borbi Pala je Avdijivka: Ukrajinske snage povukle se iz razorenog istočnog grada, ostali su bez streljiva

>> Američki vojnici otići će ako se ne prihvati sporazum

Rok za povlačenje borbenih postrojba i odluka da u Iraku ostavi značajne snage od 50.000 vojnika, izazvale su kritike i iz vrha Demokratske stranke. 'Ne znam kakvo je opravdanje za zadržavanje 50.000 vojnika u Iraku. Trećina bi bila dovoljna, 15 do 20 tisuća vojnika', izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Rok za povlačenje borbenih postrojba i odluka da u Iraku ostavi značajne snage od 50.000 vojnika, izazvale su kritike i iz vrha Demokratske stranke Gostujući u nedjeljnoj emisiji NBC-a 'Meet the Press', ministar Gates nastojao je ublažiti zabrinutost koju su izrazili Pelosi, čelnik senatske većine Harry Reid i mnogi drugi. Na pitanje kako je administracija došla do broja od 50.000 vojnika koji ostaju u Iraku nakon povlačenja glavnine snaga, Gates je kazao da je taj broj rezultat dijaloga između Združenog stožera oružanih snaga, zapovjednika na terenu i predsjednika Obame.

'Zadržavanje velikih tranzicijskih snaga, umanjuje opasnost od preranog povlačenja borbenih postrojbi', rekao je Gates, po čijim su riječima zapovjednici na terenu tražili zadržavanje borbenih snaga do kraja 2010. Prema tzv. SOFA sporazumu, o statusu američkih snaga u Iraku, potpuno američko povlačenje je predviđeno do kraja 2011. godine. Gates je kazao kako je zadržavanje 35 do 50 tisuća vojnika, samo međufaza prema svođenju njihovog broja na nulu, ako ne bude novog sporazuma s Iračanima.

Mijenja se narav američke vojske u Iraku

Trenutačno su u Iraku 142.000 američkih vojnika. Ministar Gates naglasio je da će se narav američke misije u Iraku promijeniti s borbene u svojevrsnu mirovnu misiju s 'obukom, pomoći i savjetničkom ulogom' uz 'ograničeni protuteroristički aspekt'.

Preostale američke snage u Iraku, po njegovim se riječima, neće više nazivati 'borbene postrojbe' nego 'brigade za savjetovanje i pomoć', stacionirane u ograničenom broju vojnih baza. One će pomagati u tranziciji iračkih snaga do kraja 2011. Prema navodima iz američkih medija, SAD će u Iraku zadržati 14 vojnih baza.

Na pitanje hoće li napuštajući Irak SAD proglasiti pobjedu, Gates je rekao da to treba prepustiti povjesničarima, ali je uvjete koji će se moći zvati pobjedom opisao kao 'stabilizirani Irak, niska razina nasilja, provedba demokratskih izbora i savezništvo s SAD-om'. Gates je također kazao da ne planira odstupiti s dužnosti, ali je ostanak na čelu Pentagona tijekom cijelog Obamina mandata opisao kao 'izazov'.

Na pitanje voditelja emisije 'Meet the Press' Davida Gregorya o razlikama između predsjednika Busha i Obame, uslijedila je prilična stanka, dok Gates nije iznio diplomatsku formulaciju: 'Teško je reći. Mislim da je Obama na neki način više analitičan. On osigura da o nekom pitanju čuje mišljenje svih koji su u sobi, ako se sami ne jave, on ih prozove'.

Opisati razlike između Busha i Obame, bila bi "dobra tema za knjigu" ocijenio je Gates, prvi ministar obrane u povijesti SAD-a koji obavlja dužnost pod predsjednicima iz obiju stranaka - republikanske i demokratske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene