Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nečovječno postupanje

Podignuta optužnica za ratne zločine u okolici Sarajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv osmorice bivših civilnih dužnosnika i pripadnika policije Armije BiH koje se tereti za ratne zločine počinjene u okolici Sarajeva nad civilima i zatočnicima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nemin Kalember. Tužiteljstvo BiH tereti ih kao sudionike u udruženom zločinačkom pothvatu počinjenom od svibnja 1992. do siječnja 1996. godine.

U tom je razdoblju na području Hadžića kod Sarajeva djelovalo nekoliko logora u kojima su zlostavljani zatočenici nebošnjačke nacionalnosti. Prema podacima prikupljenim tijekom istrage u logoru 'Silos' pod nadzorom Armije BiH tijekom ratnih godina bilo je zatočeno najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti te barem 500 Srba.

U manjem logoru u osnovnoj školi u obližnjem mjestu Pazarić bilo je protupravno zatvoreno najmanje 140 osoba srpske nacionalnosti, a u skladištima vojarne Krupa u Zoviku bilo je protupravno zatvoreno najmanje 150 osoba srpske nacionalnosti i najmanje 30 osoba hrvatske nacionalnosti.

Zatočeni hrvatski i srpski civili bili su izloženi nečovječnom postupanju i zlostavljanju te prinudnom radu. Osmorica optuženih bili su najodgovornije osobe u strukturama vojne i civilne vlasti u Hadžićima koje su i upravljale logorima ili su pak izravno sudjelovali u zlostavljanima zatočenika.

Sva osmorica optuženih uhićena su 22. studenog i od tada su u pritvoru državnog suda u Sarajevu gdje će čekati početak suđenja.(Hina)

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene