Ilustracija (Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL) Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske Republike Srpske tereteći ih za ubojstva 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni tijekom ratne 1992.


Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, ratni zločini nad bošnjačkim civilima počinjeni su od travnja do prosinca 1992. u mjestu Jusićima kod Zvornika u sklopu kampanje etničkog čišćenja vojske RS-a.

Vezani članci Milanović odlikovao Jelića DORH pokrenuo istragu za ratne zločine protiv generala HVO-a kojeg je odlikovao predsjednik Milanović Škabrnja (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) FHP podnio kaznenu prijavu protiv pripadnika JNA za zločine u Škabrnji i Nadinu

Optužnicom za zločine protiv čovječnosti obuhvaćeni su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović i Milan Mijić zvani Mišo.

Oni su najprije kao pripadnici teritorijalne obrane Malešić, a kasnije zvorničke brigade vojske Republike Srpske sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići u općini Zvornik što je rezultiralo ubojstvima i nestankom više desetaka osoba.

Tereti ih se i za nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i djece, te paljenje i uništavanje kuća i imovine.

Iz državnog tužiteljstva BiH najavili su kako će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima je i pet zaštićenih svjedoka, te prilaganjem brojnih dokaza i dokumenata iz rata. (Hina)