Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje kapetanu Laptalu odgođeno za 12. lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje dubrovačkom pomorskom kapetanu Kristi Laptalu i njegovim kolegama s teretnog broda "Coral Sea" Konstantinu Metelevu i Narcisu Garciji, koje je trebalo početi danas u grčkom gradu Patrasu, odgođeno je za 12. lipnja, doznaje se iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Kapetan Laptalo, prvi časnik Metelev i vođa palube Garcia optuženi su za navodno krijumčarenje 51 kilograma kokaina, pronađenog u kutijama koje su iskrcane s njihova broda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisi potpore za kapetana Laptala Slika nije dostupna Optužnica protiv zapovjednika broda Kriste Laptala

Uhićeni su 13. srpnja prošle godine u grčkoj luci Egionu i od tada su u grčkom pritvoru, a ni jedan zahtjev da im se omogući obrana sa slobode uz jamčevinu nije prihvaćen, zbog, kako je navedeno, mogućnosti ponavljanja istog kažnjivog djela.

U Patras su radi suđenja, među ostalima, otputovali predstavnici SPH-a i ITF-a (Međunarodna federacija sindikata transportnih radnika) Predrag Brazzoduro iz Rijeke i Vladimir Glavočić iz Dubrovnika. U Patrasu je bila i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, koja je trebala svjedočiti u korist kapetana Laptala.

Brazzoduro je kazao kako je vjerojatno da je sud u Patrasu, nakon što je uočena važnost predmeta i velika pozornost hrvatskih, grčkih i drugih medija te međunarodnih pomoračkih sindikata, udruga i stručnjaka, odlučio da danas nije spreman donijeti odluku o optuženima.

Dodao je da se kapetan Laptalo osjeća dobro, ali da je zdravstveno stanje prvog časnika Meteleva loše te kako se nada da će se svi uskoro uputiti svojim domovima. U SPH-u smatraju da grčke vlasti trojicu pomoraca s broda "Coral Sea" drže u pritvoru bez čvrstih dokaza o sudjelovanju u krijumčarenju kokaina.

Smatraju da postoje dokazi da oni nisu krivi za krijumčarenje, među ostalim jer je teret, banane u kutijama i na paletama, ukrcan u ekvadorskoj luci Guayaquil, a zapovjedništvu broda je tek na plovidbi Atlantikom rečeno koja je njihova prva odredišna luke za iskrcaj tereta.

Kutije, u kojima je u Grčkoj otkriven kokain, bile su na paletama i povezane čeličnim trakama, tako su i dopremljene na brod, pa ih posada nije mogla raspakirati, sakriti kokain, i ponovno povezati, ocjenjuju u sindikatu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene