Zagađenje zraka (Foto: Dnevnik.hr)
Zagađenje zraka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski summit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.


Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Arktika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

Otapanje leda Znanstvenici upozoravaju na razorni domino-efekt klimatskih promjena

Vjetroelektrane, ilustracija Gotovo nevjerojatno: Klimatske promjene mogle bi nekim industrijama čak i pomoći

"Možda se svijet još nije pomaknuo tempom koji bismo željeli, no nade polažem prvenstveno u mlade ljude", rekao je Kurtyka na otvaranju summita u ogromnom konferencijskom centru u Madridu.

"Imali su hrabrosti progovoriti i podsjetiti nas na to da smo ovaj planet naslijedili od svojih roditelja i da ga moramo predati budućim naraštajima", rekao je Kurtyka.

Svrha je konferencije položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici. (Hina)