Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća vojna vježba ikad

Politički analitičar: "Nema razloga za brigu, Rusija mora cijelom svijetu pokazati da je snažna"

Vojna vježba u Rusiji (Foto: Arhiva/AFP)
Vojna vježba u Rusiji (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 Vojna vježba u Rusiji (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Gotovo 300.000 vojnika, uključeni svi rodovi vojske te kineski i mongolski vojnici kao podrška sudjeluju u vojnoj vježbi Vostok-2018, koja se održava na Dalekom istoku Rusije. Rusija je u utorak započela s najvećim vojnim manevrima u svojoj povijesti, a NATO vojnu vježbu osuđuje kao probu za "sukob velikih razmjera".

Masovno raspoređivanje u kojem sudjeluju kineska i mongolska vojska, nazvano "Vostok-2018" (Istok-2018), nastavit će se do 17. rujna u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

"Vostok-2018 je počeo", priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, uz videosnimku koja prikazuje oklopna vozila, helikoptere i zrakoplove u pokretu.

Dok je utorak posvećen raspoređivanju postrojbi, u srijedu će se održati vježbe protuzračne borbe, dok će "glavni događaj" biti u četvrtak, objavilo je ministarstvo obrane novinarima koji prate vježbe, ne navodeći više detalja.

Cilj vojne vježbe jest testirati sposobnost ruske vojske u brzom kretanju i strateškom postavljanju na teren velikih snaga, s naglaskom na kretanju preko velikih udaljenosti, kao i koordinacija između različitih vojnih grana tijekom sukoba velikih razmjera, piše RT.

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa "Zapadom-81", vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u Istočnoj Europi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Vojna vježba Vostok-2018 uključuje oko 300.000 ruskih vojnika i zapovjednika, uključujući i 6000 padobranaca, više od 1000 ratnih zrakoplova, helikoptera i dronova, oko 36.000 vojnih vozila te 80 ratnih brodova.

Na vježbi "Vostok-2018" sudjelovat će čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji.

Vostok-2018 bit će prilika i za testiranje novih sustava naoružanja, poput pješačkih oklopnih vozila BMD-4M, Patriot pickup kamiona, naoružanih antitenkovskim projektilima tipa Kornet. Isto tako, ruski vojni inženjeri imaju zadaći zbunjivati "neprijateljske" snage raketnim lažnim sustavima Iskander, koji su na napuhavanje.

Čitava vježba obuhvaća područje od oko 9,8 milijuna kvadratnih kilometara, a ruski komunikacijski stručnjaci zaduženi su za nesmetan i siguran protok informacija između zapovjednih centara i jedinica na terenu, svi koji su povezani širokopojasnom vezom sa stožerom u Moskvi, koji je od poligona udaljen 900 kilometara.

Sva ta vojna sila prebačena je na ruski Daleki istok željeznicom i vojnim transportnim zrakoplovima. Na poligonu Tsugol ruskoj vojsci pridružili su se i kineski vojnici sa svojim vozilima i letjelicama.

U okviru Gospodarskog foruma u Vladivostoku na Dalekom istoku Rusije, predsjednik Vladimir Putin trebao bi prisustvovati "Vostoku-2018.", do kojeg dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, uslijed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za uplitanje u zapadnu politiku

Vidmarović: "Nema razloga za brigu"

Analitičari smatraju da ova masovna vježba nije razlog za brigu.

"Rusija mora pokazati cijelom svijetu, odnosno SAD-u, prvenstveno, da je snažna, da je dobro organizirana, da je kapacitirana, a i ponajprije da ima dobro partnerstvo sa Kinom", kaže politički analitičar Branimir Vidmarović za Dnevnik Nove TV.

 

 

 

(B.V./Hina).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene