Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvanaestogodišnji dječak iz Pekinga dobio je novu priliku za normalan život nakon što su mu liječnicitreće bolnice Sveučilišta u Pekingu implantirali prvi 3D isprintani kralježak u vrat.


Potreba za tom kompliciranom operacijom pojavila se nakon što je dječak imao nezgodu igrajući nogomet te je tijekom pretraga otkriveno da ima maligni tumor, prenosi shanghaiist.com.

Vezani članci Pas Psi mogu biti odlične dadilje, a ova prekrasna doga pokazala je zašto Provjereno potaknulo institucije na rad - 4 ''Uspjeli smo. Svi skupa'': Nakon priče u Provjerenom ipak se našlo rješenje za dječaka s nizom teških dijagnoza koji je grizao i udarao svoju majku

Liječnici su zaključili da moraju odstraniti jedan od vratnih kralježaka, kako bi se spriječilo širenje tumora. Umjesto korištenja generički napravljenih umjetnih kralješaka, liječnici su se okrenuli 3D tehnologiji kako bi napravili točnu repliku dječakovog kralješka, kojeg su planirali odstraniti i zamijeniti.

Revolucija u medicini: Moguće je 'isprintati' srce?!

Obzirom da je napravljen po točnim specifikacijama pacijenta, kralježak se i lakše mogao ugraditi te nisu bili potrebni dodatni vijci i pločice da ga drže na mjestu.

"Ovo je prvo korištenje 3D tehnologije za ortopedsku kirurgiju kralježnice u svijetu", istaknuo je dr. Lui Zhongjun iz navedene bolnice, koji je 2010. godine vodio istraživanje oko korištenja 3D tehnologije za implantate.

Liječnici očekuju da će se dječak u potpunosti oporaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook