Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer iz Bruxellesa

O Bidenu, plaćanju plina u rubljima, Milanovićevim izjavama o dronu: "Meni je to čudno. Bolje da je objasnio što je on napravio zadnja dva tjedna..."

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak uoči početka samita Europske unije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o nizu tema: Ukrajini, Schengenu, eurozoni i BiH.

"Uoči sastanka Europskog vijeća nekoliko sastanaka sam održao s Borellom, kao i sastanak na vrhu Europske pučke stranke, predsjednica EP-a će biti tu, a glavne teme će biti vezane za situaciju u Ukrajini", kazao je premijer Andrej Plenković u četvrtak u Bruxellesu.

Sam je, kako je kazao premijer, inicirao temu o Bosni i Hercegovini, što je jako bitno, kako je naglasio, ne samo za Hrvatsku, nego i zbog vanjskopolitičkog interesa cijele EU. Očekuje se donošenje novog izbornog zakona.

U petak će se razgovarati o cijenama energenata, najavio je.

Na pitanje o razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji dolazi na samit, Plenković je kazao kako će glavna tema biti agresija na Ukrajinu te mogućnost dodatnih sankcija Rusiji.

Pojedine države još nisu spremne na alternativne pravce dobave nafte, kazao je premijer.

"Hrvatska je izgradnjom plutajućeg terminala za ukapljeni plin olakšala svoj položaj. Naša energetska ovisnost je smanjena", istaknuo je Plenković.

Na pitanje da komentira posljednju izjavu predsjednika Zorana Milanovića o dronu, kazao je:

"Što se tiče same istrage, stvari su jasne: letjelica je bila naoružana. Umjesto da bude izviđačkoga karaktera, imala je vrstu aviobombe".

"Možda je bolje da predsjednik objasni što je napravio u posljednja dva tjedna", zaključio je premijer te dodao kako je sam isti dan napisao pismo svim liderima EU-a i glavnom tajniku NATO-a.

U interesu nam je funkcionalna BiH

"Mi kao Hrvati s obzirom na našu dob znamo što je Bosna i Hercegovina, znamo što se događalo devedesetih, znamo kako je nastao Washingtonski i Daytonski sporazum. Neki drugi to ne znaju", rekao je Plenković te kazao kako nama nije u interesu nefunkcionalna BiH.

"Postoje situacije kad si na pravoj stvari povijesti. Ovo nije situacija u kojoj se može biti i jedno i drugo, ako žele ići prema Europskoj uniji. Ako je ta želja utemeljena u praksi, jasno je", kazao je o ponašanju i izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Osvrnuo se i na slučaj ministrice Tramišak te najavio da će razgovarati o svemu, jer situacija koja se dogodila ne doprinosi povjerenju.

"Prvo sam išao vidjeti mogu li pomoći", kazao je te najavio da će ta tema biti na dnevnom redu, ali sada postoje drugi prioriteti.

Što se tiče kineske politike, treba vidjeti kakva će biti njezina pozicija u odnosu na Rusiju, rekao je premijer. 

Premijer Andrej Plenković je preko Twittera poručio da je sa Charlesom Michelom razgovarao o daljnjoj pomoći Ukrajini i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, da je potvrdio spremnost Hrvatske za članstvo EU u Schengenu i europodručju. Također je napisao da je će Europsko vijeće potvrditi Strateški kompas i raspravljati o stanju u BiH i potrebi žurnog dogovora o Izbornoj reformi.

Čelnici država članica okupljaju se u četvrtak popodne u Bruxellesu na dvodnevnom redovitom proljetnom samitu. Razgovarat će o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, gospodarskim pitanjima, pandemiji virusa COVID-19 i vanjskim odnosima.

 

 

Na početku sastanka čelnicima EU-a pridružit će se predsjednik SAD-a Joe Biden, kako bi raspravljali o potpori Ukrajini i njezinu stanovništvu te o jačanju transatlantske suradnje kao odgovoru na rusku agresiju.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković na sjednici Vlade SJEDNICA VLADE Plenković se oglasio o najnovijim detaljima oko pada drona, a o prijetnjama ministrici niti riječi

Pročitajte i ovo Branko Bačić Dvije godine od potresa Bačićevo obećanje: "Naš zahtjev je da se do kraja godine onima u alternativnom smještaju riješi obnova"

Prije samita EU-a u sjedištu NATO održava se sastanak na vrhu 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatsku na tom sastanku predstavlja predsjednik Republike Zoran Milanović.

U sjedištu NATO-a poslije podne održat će se i samit skupine G7, koju čine sedam najrazvijeniih zemalja Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene