Zastave Europske unije
Zastave Europske unije Foto: DNEVNIK.hr

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.


Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina.

U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je EU okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

“U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu”, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako se doznaje, unatoč inzistiranju Hrvatske spominjanje konstitutivnih naroda nije išlo bez otpora, pa je bilo potrebno lobiranje i diplomatski napori premijera Andreja Plenkovića i vlada da bi se došlo do takve formulacije.

Predsjednik Zoran Milanović Milanović: "Pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH"

Andrej Plenković Plenković o prijetnjama ruskog veleposlanika u BiH: ''To je apsolutno neprihvatljivo''

Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom samitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Na Plenkovićevu inicijativu, na samitu će se razgovarati i o Bosni i Hercegovini. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju