Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAMJENSKI PROSTORI

Banski dvori i Sabor spremni za obnovu nakon potresa: Ovo su lokacije na kojima bi se mogla privremeno smjestiti izvršna i zakonodavna vlast

Aktualno Galerija Hrvatski Sabor - 1 Hrvatski Sabor - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski Sabor - 2 Hrvatski Sabor - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski Sabor - 3 Hrvatski Sabor - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski Sabor - 4 Hrvatski Sabor - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvatski Sabor - 5 Galerija 1/6 >>
Za obnovu su spremni i Banski dvori i Hrvatski sabor. Pripremljeni su elaborati obnove, završen natječaj za izvođača. Bit će to veliki logistički pothvat - izmjestiti izvršnu i zakonodavnu vlast, a još je veći problem naći zamjenski prostor. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago kazao je koje su moguće nove lokacije Banskih dvora.

Sjedište vlasti je u 2014. išlo na remont. Zgrada je posljednji put i sveobuhvatno obnavljana nakon raketiranja u ratu. U potresu je pretrpjela oštećenja, dijelovi ureda su ispražnjeni. No, u ostalom dijelu Banskih dvora se radi.

Pročitajte i ovo Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše" Andrej Plenković Aktualne teme Plenković: ''Priča oko Turudića je apsolvirana. Gnjusna je laž to da sam vršio pritisak na USKOK''

"One trebaju konstrukcijsku obnovu, imaju zelenu naljepnicu i sigurne su za rad", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Natječaj za izvođača za Banske dvore i Hrvatski sabor je završen. Kinezi su najpovoljniji i sad se čeka odluka.

"Premještanje neke zgrade, bilo Sabora ili Vlade, su veliki logistički zahvati i za spremanje dokumentacije, namještaja i umjetnina", dodala je.

Prostora za preseljenje nema previše

Prostora za preseljenje nema previše. "Znamo da državne imovine nema u tom segmentu da vas čekaju tisuće kvadrata i vjerojatno će se ići u najam", kazala je Obuljen Koržinek.

Vlada od potresa zasjeda u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Rezervni Banski dvori mogli bi primiti i stotinjak zaposlenika. "Tu je 7000 kvadrata, ima puno dvorana. Ne znam tko će tu i hoće li ići u ovaj prostor, ali je ovaj prostor i pod režimom zaštite", istaknula je. 

Za privremene Banske dvore mogla bi poslužiti i Kockica - nedavno obnovljena, ali u tom slučaju jedno ministarstvo mora van.

Zgrada je i spomenik kuture, a građena je za partiju, ima i veliku dvoranu koju sada koristi sud, ali i niz manjih dvorana za sastanke.

U igri je i zgrada u Novom Zagrebu. Trebala je biti Regionalni ured za poduzetništvo, a sada je godinama kuća duhova. Ima opremljene urede, konferencijske dvorane do uređenog parkića. Najbrže bi mogla postati premijerov novi uredi i ono najvažnije - u vlasništvu je države.

Hrvatski sabor ozbiljno stradao

Hrvatski sabor u potresu je ozbiljno stradao. "Ne izgleda dobro jedan dio zgrade na višim katovima. Došlo je do ozbiljnih pucanja zidova", kazao je u utorak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvatski sabor sanirao je dio zgrade, ali i oni trebaju novu lokaciju kad se isele.

"Ne znam o kojim su zgradama oni razmišljali, ali kad zgrada ode u postupak obnove, normalno da će se seliti. Može se raditi fazna obnova, ali za Sabor to nije moguće i morat će se seliti", navodi Obuljen koržinek.

Traga se za nekoliko lokacija

Hrvatski sabor treba 150 ureda u dvorana za sastanke. Ni zgrada INA-e im ne bi bila dovoljna. A ona je sada i zauzeta.

Traga se za nekoliko lokacija, no izbor nije velik. Ne treba začuditi da zastupnici završe u poslovnim tornjevima. "To traje godinama, da - godinama", rekla je Obuljen Koržinek.

Političari idu na nekoliko godina u rezervne urede, a građevinari postaju vladari Markova trga. A i na Zrinjevcu slijedi velika selidba. Stotinjak zaposlenika uskoro će na novu lokaciju dok se sjedište diplomacije ne obnovi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene