Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremnost uopće nije upitna

Božinović: ''Ne samo da smo ispunili uvjete za ulazak, već smo vrlo aktivni u reformi Schengena''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne samo da je ispunila sve uvjete za pristup šengenskoj zoni nego je vrlo aktivna i u njegovoj reformi, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Mi ne samo da smo ispunili uvjete kad su u pitanju kriteriji za šengenski prostor, mi smo istovremeno dio onih država članica EU-a koje su vrlo aktivne po pitanju reforme Schengena", kazao je Božinović novinarima, dodavši da su to prepoznale sve države članice.

Sve države članice EU-a jednoglasno su potvrdile u četvrtak da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za šengensko područje, što otvara put za donošenje odluka o ukidanju graničnih kontrola sa šengenskim zemljama.

Spremnost uopće nije upitna

Hrvatska spremnost da preuzme kontrolu najduže kopnene granice EU-a uopće nije upitna, rekao je ministar. Ono što je Hrvatska prošla u evaluacijama za Schengen nije prošla niti jedna članica dosad, naglasio je.

"Hrvatska je već spremna implementirati sve ono što je danas vezano za primjenu Schengena, ali ćemo biti spremni i za sve nove informatičke i druge sustave razmjene sigurnosnih podataka koji će uslijediti nakon što se završi paket šengenskih reformi."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna spašena migrantica FOTO/VIDEO Detalji drame u Istri: Traje potraga za djevojčicom (10) - "Nadamo da ćemo je nekim čudom pronaći..."

Naglasio je i da je hrvatska policija je pokazala itekakvu sućutnost prema migrantima koji su u nevolji i da ne broji koliko je života spasila.

"Za policajca najnormalnije da spašava ljudske živote, ali ako treba brojat ćemo", kazao je.

Pročitajte i ovo Jonatan Strojan Drama u Istri Mladić koji je pomogao spašavati migrante iz nabujale rijeke otkrio što se događalo: ''Došao je mali od 13 godina i vikao - Help! Help! Bio je skroz mokar''

Sinoć je iz nabujale rijeke Dragonje spašeno četvero migranata, majka i troje djece. Četvrto dijete je nestalo iz za njim se traga.

Hrvatska policija izložena je, međutim, čestim kritikama nevladinih organizacija, ali odnedavno i resornog odbora Vijeća Europe za zlostavljanje migranata. Hrvatske vlasti to uporno negiraju.

"Naravno, mi bismo voljeli da cijeli taj proces, zato i govorimo o reformi Schengena, bude uređen u skladu sa svim propisima tako da se ne moramo nositi s izazovom ilegalnih migracija jer to nije dobro ni za koga", kazao je Božinović.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene