Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nitko ne zna koliko je djece začeto zahvaljujući UN-ovim mirovnjacima, kroz desetljeća misija na najgorim mjestima na Zemlji.


Suočen s optužbama da su mirovnjaci iza svojih misija ostavljali nerođenu djecu i sve više zahtjeva za priznavanjem očinstva, Ujedinjeni narodi (UN) sada 'pomirljivo' nude DNA testiranja kako bi im dali potporu. Mnoga su djeca, naime, u teškoj financijskoj situaciji, a na ovaj se način 'plave kacige' želi prisiliti da preuzmu odgovornost za djecu koju su 'stvorili i ostavili'.

Samo prošle godine došlo je desetak zahtjeva za očinstvo, a četiri su navodno povezana sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnica. Stoga neće biti čudno ako se neke zemlje neće složiti s prijedlogom testiranja jer bi ono moglo biti dokaz ne samo očinstva nego i zločina.

Nitko ne zna koliko je djece začeto zahvaljujući UN-ovim mirovnjacima, kroz desetljeća misija na najgorim mjestima na Zemlji. Oko 125 tisuća 'plavih kaciga' danas je raspoređeno na 16 lokacija, uglavnom u Africi i na Bliskom Istoku. Seksualno zlostavljanje i dalje je najveći problem.

Vezani članci Antonio Guterres UN upozorava: "Prijeti nam prehrambena katastrofa globalnih razmjera" Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna

UN niječe da je pokušao prikriti aferu o silovanju djece

Problem je i što DNA testiranje nije obavezno, nego ovisi o zemlji čiji je prozvani pripadnik UN-a državljanin. Tako je obrađeno samo 20 posto zahtjeva za očinstvo. Osobito je teška suradnja kada su u pitanju slučajevi silovanja. UN ne može provoditi istragu u takvim slučajevima, ali niti prisiliti zemlju da napravi DNA testiranje. Osim toga, UN-u treba ljudstvo i ne želi ulaziti u otvoreni sukub sa zemljama članicama.

Od 2010. do 2014. pristiglo je 29 zahtjeva za očinstvo, a 14 su podnijele maloljetnice koje tvrde da su bile silovane. No, u UN-u ne žele otkriti iz kojih zemalja dolaze optuženi mirovnjaci. Pretpostavlja se da je zemlja u kojoj je bilo najviše zločina 'plavih kaciga' Haiti te da je riječ o urugvajskim članovima UN-a, piše AP.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju