Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Chacon je ubrzo primijetio nagli porast prometa na svojoj stranici nakon što su njegove tekstove počele prenositi stranice koje se bave teorijama zavjere.


"Prvo sam pisao vijesti koje su trebale privući pažnju. Naslovi poput "Hillary prodala strojeve za izradu putovnica ISIS-u" ili "Obama ne želi izgovoriti "radikalni islam" jer bi to prekinulo čaroliju koja ga štiti". Vijesti sam pisao na svojoj stranici RealTrueNews.org. Bile su smiješne i nitko nije obraćao pozornost na njih. Barem sam tako mislio", piše Marco Chacon za The Daily Beast.

Chacon je ubrzo primijetio nagli porast prometa na svojoj stranici nakon što su njegove tekstove počele prenositi stranice koje se bave teorijama zavjere.

Politički očaj i vjera u urotu liberalnih medija

"Ljudi su zaista vjerovali u to što pišem jer im je rečeno da vjeruju. Mješavina političkog očaja i vjere u urotu liberalnih medija bili su otrovni koktel. Nije bilo važno što se stranica zove RealTrueNews ("zbilja istinite vijesti"), što u tekstovima nisu navedeni nikakvi izvori ili to što stranicu vodi netko tko sebe naziva "Max Insider", piše Chacon.

U središte pozornosti došao je kad su ga citirali kao "anonimnog izvora" u jednoj emisiji te poručili da Hillary ima problema sa zdravljem te da bi se uskoro moglo nešto inscenirati da se skrene pažnja s toga.

Posjeti stranici otišli u nebo

Hillary se potom zaista gotovo srušila, a posjeti stranici su otišli u nebo.

"To je bilo sranje, ali su to smatrali apsolutnom istinom.Umjerenim je ljudima ipak malo lakše izbjeći zamke. Vijesti nisu uvijek točne, ali ima ih puno, i pogode glavne stvari. Za konzervativce ne postoji nešto poput medija od povjerenja. Postoje samo pozicije od povjerenja.Kad su jedine vijesti kojima vjerujete stranačke vijesti, podložni ste utjecaju priča napisanih ''vašim jezikom'', a koje su očite izmišljotine", kaže Chacon koji dodaje da je za očajne ljude vjera u velike urote nužna.

Kaže kako je prelako prevariti desničare na internetu.

Na svojoj je stranici Chacon promovirao lažne blogere koji su pisali o mitu kojeg Bernie Sanders isplaćuje novinarima i misterioznim projektima "duboke vlade".