Prelazak migranata, ilustracija
Prelazak migranata, ilustracija Foto: Afp

Petogodišnji dječak iz migrantske obitelji utopio se u rijeci Uni u noći s četvrtka na petak pri pokušaju članova njegove obitelji da ilegalno prijeđu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.


Tragedija se zbila na području općine Novi Grad (Bosanski Novi), a prema izvješću lokalne policije u obitelji ilegalnih migranata, podrijetlom iz Afganistana, uz roditelje je bilo još četvero malodobne djece.

Dječak koji je smrtno stradao navodno je ispao ocu iz naručja dok su pokušavali pregaziti rijeku. Nakon dojave na mjesto nesreće uz spasilačke timove stigla je i medicinska ekipa, a potraga za dječakom trajala je nešto manje od sat vremena prije nego što je njegovo beživotno tijelo pronađeno. Pokušaji liječnika da ga reanimiraju nisu dali rezultate.

O toj je tragediji otvorena istraga koju vodi nadležno okružno tužiteljstvo. Prema dostupnim podacima policijskih agencija u BiH, priljev ilegalnih migranata u tu zemlju ove je godine znatno manji nego prethodnih, no njih nekoliko tisuća i dalje tamo boravi čekajući priliku za nastavak puta.

Obitelj migranata iz Iraka Obitelj ilegalno prešla granicu pa se razbježali kad ih je u šumi prestrašila zvijer. Otac već mjesec dana traži trojicu nestalih dječaka. Mi smo ih pronašli u Zagrebu, ali...

Policija, ilustracija Krijumčari migranata bježali od policije pa kod Velike Gorice sletjeli s ceste, suvozač poginuo, a većina je putnika ozlijeđena

Najveći dio migranata i dalje je koncentriran na području Unsko-sanske županije. Nakon što su lokalne vlasti u Bihaću migrante iz tog grada premjestile u kamp Lipa, udaljen dvadeset kilometara, njih oko tisuću i pol premjestilo se bliže granici i sada tamo borave u improviziranim staništima jer vjeruju da će tamo lakše prijeći u Hrvatsku.