Migranti u Sredozemnom moru
Migranti u Sredozemnom moru Foto: Afp

Najmanje 57 ljudi utopilo se u ponedjeljak nakon što im se prevrnulo plovilo blizu libijske obale, što je najnovija u nizu tragedija na Sredozemlju, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (OIM).


"Najmanje 57 migranata utopilo se danas u brodolomu blizu Khomsa", precizirao je OIM. Grad Khoms nalazi se oko 120 kilometara daleko od Tripolija, na libijskoj obali.

Vezani članci Migranti, ilustracija Pritisak raste, ali policija ne odustaje: Kod Brčkog prekinut lanac krijumčarenja - spriječen prelazak 12 migranata preko Save Poljska granica, ilustracija Poljska zbog tisuća migranata proglasila izvanredno stanje: "Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna"

Po preživjelima koje su na obalu prebacili ribari i obalna straža, "najmanje je dvadeset žena i dvoje djece bilo među onima koji su se utopili", napisala je glasnogovornica OIM-a Safa Msehli na Twitteru koja govori o "još jednoj tragediji.. na toj opasnoj ruti".

OIM ne spominje od kuda su migranti, ali fotografije koje je objavila organizacija a koje prikazuju humanitarne djelatnike kako iscrpljenim ljudima dijele vodu i hranu ukazuju da se radi o ljudima iz subsaharske Afrike.

Broj plovila kojima migranti kreću prema Italiji i drugim dijelovima Europe iz Libije i Tunisa povećao se posljednjih mjeseci kada je došlo ljepše vrijeme.

Stotine tisuća krenulo je na taj opasan put posljednjih godina, mnogi bježeći od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku. Po podacima OIM-a, ove se godine broj stradalih migranata na moru udvostručio. Gotovo 900 ih je izgubilo život na Sredozemlju 2021.