Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parlament Republike Srpske u srijedu je odbio prijedlog entitetske vlade da se investicijskom fondu registriranom u Dominikanskoj Republici proda većinski udio u rudniku željezne rude Ljubija kod Prijedora, a takvu odluku oporbene su stranke protumačile kao jasan znak da se raspala vladajuća koalicija iza koje stoji Milorad Dodik.


Vladin prijeldog za prodaju 65 posto dionica fondu pod nazivom Israeli Investment Group na čijem je čelu Evgenij Zotov nakon dvodnevne žestoke rasprave bilo je spremno poduprijeti svega 39 od ukupno 82 zastupnika koliko ih broji parlament RS.

Vezani članci Ovalni stan u parkingu - 1 Stan u Zagrebu o kojem ovih dana svi pričaju: "Malo je nezgodno ak' si malo popiješ..." Sergej Lavrov i Milorad Dodik Rusi vratili BiH pozlaćenu ikonu staru 300 godina koju im je poklonio Dodik: "Provest će se potrebne provjere"

Protiv ovakve prodaje bili su i zastupnici Drmokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je u koaliciji s Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Bošnjački i hrvatski zastupnici okupljeni u koaliciju "Domovina" bili su suzdržani tijekom glasovanja.

Sporni investicijski fond za kupnju je ponudio nešto više od 90 milijuna konvertiiblnih maraka (oko 45 milijuna eura) a drugi zainteresirani bio je koncern Arcelor Mittal koji je ponudio 63 milijuna KM (oko 32 milijuna eura)

No kako fond nema nikakvih referenci u rudarstvu to je potaknulo sumnje kako je rječ o nastojanju da se domognu nekretnina i imovine rudnika pa da je poslije preprodaju pa su protivnici tog aranžmana isticali iskustvo koje nudi Mittal kao tvrtka koja već dugo uspješno posluje u BiH.

Milorad Dodik je zbog toga oporbene zastupnike optuživao da su potkupljeni dok su na njegov račun stizale optužbe kako zagovara dolazak sumnjivog investitora i time nastavlja s praksom problematične privatizacije. Dodik je nakon glasovanja kazao kako drži da je donesena pogrešna odluka.

"I dalje smatram da je akcije rudnika 'Ljubija' trebalo prodati izraelskoj tvrtki koja je nudila i više novca i bolje uvjete", kazao je Dodik a oporbeni su čelnici isticali kako je on sada stjeran u kut i suočen s krizom svoje vlade.

"Ovo je jasna poruka da vlada RS-a koju vodi Željka Cvijanović nema većinu", kazao je nakon glasovanja Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) koja je u RS u oporbi. (Hina)