Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U SJENI RATA

Niz europskih zemalja protjeruje ruske i bjeloruske špijune: Prikupljali podatke na zahtjev obavještajnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je protjerala šest ruskih tajnih agenata koji su u zemlji djelovali pod diplomatskom krinkom, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova, dok je Poljska objavila da je uhitila jednog ruskog i dva bjeloruska špijuna, prenose agencije.

Francuske vlasti razotkrile su tajnu operaciju ruskih obavještajnih službi nakon duge istrage, priopćilo je ministarstvo u ponedjeljak navečer, prenosi Reuters.

Televizija Franceinfo objavila je da su istrage o agentima trajale nekoliko mjeseci. Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin istaknuo je kako je riječ o značajnoj protuobavještajnoj operaciji.

"Čestitamo agentima DGSI-a koji su omeli mrežu ruskih tajnih agenata koji su radili protiv naših interesa. Agenti će morati napustiti nacionalni teritorij. DGSI bdije nad našim temeljnim interesima", napisao je Darmanin na Twitteru.

 

 

Poljska protuobavještajna služba objavila je pak da je proteklih dana identificirala i uhitila ruskog špijuna koji je prikupljao podatke o snagama NATO-a i Poljske, kao i dva Bjelorusa osumnjičena za špijuniranje.

"Podaci protuobavještajne agencija ukazuju da je osumnjičeni prikupljao, na zahtjev ruskih obavještajnih službi, informacije o borbenoj spremnosti poljske vojske i snaga NATO-a", poručio je priopćenjem glasnogovornik Poljskih specijalnih snaga Stanislaw Zaryn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prikupljanje dokaza Prva strana policija ide u Ukrajinu istraživati ratne zločine, Rusi skeptični: "Zadaća im je sakriti..."

"On je ruski državljanin koji je živio u Poljskoj 18 godina i bavio se poduzetništvom", dodao je Zaryn.

Osumnjičenom je određen tromjesečni pritvor, dok se "mnoštvo zaplijenjene evidencije analizira".

Uhićeni Bjelorusi pokušavali su identificirati strateški važne objekte za poljske obrambene kapacitete, istaknuo je Zaryn.

Poljska je zbog ruske agresije na Ukrajinu krajem ožujka protjerala 45 ruskih diplomata, na što je Rusija odgovorila protjerivanjem istog broja poljskih diplomata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene