Obavijesti Video Pretražite Navigacija
47. dan rata

Ukrajinci tvrde da su ih Rusi u Mariupolju napali kemijskim oružjem: "Upotrijebili su otrovnu tvar nepoznatog podrijetla"

Rat u Ukrajini traje 47 dana. Rusija je upozorila da širenje NATO saveza na Finsku i Švedsku neće donijeti mir i sigurnost Europi. Moskva je odlučila da u vrijeme pregovora neće prestati s vojnim akcijama. Obrana Mariupolja poručila je da su vojnici bez streljiva, hrane i vode te da im preostaje smrt ili zarobljeništvo.

 

  • Rusija tvrdi da je uništila protuzračne raketne sustave S-300 koje je Ukrajini donirala Slovačka.
  • Slovačka tvrdi da Rusija - laže.
  • Moskva neće stati s napadima u vrijeme pregovora sve do konačnog dogovora.
  • Obrana Mariupolja je na izmaku snaga.
  • Spasioci u Borodjanki tragaju za žrtvama pod ruševinama.

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

00:15 Ukrajinska pravobraniteljica rekla je da su zabilježili užasno seksualno nasilje ruskih vojnika u Buči i drugim mjestima, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana, izvijestio je New York Times. Prema riječima pravobraniteljice Ljudmile Denisove, devet žrtava sada je trudno.

23:47 New York Times objavio je kartu ubojstava civila u Buči, koja je sastavljena zahvaljujući novinarima koji su bili u Ukrajini.

23:19 Joe Biden i Narendra Modi održali su u ponedjeljak "iskren" virtualni razgovor, ali nisu približili stajališta o ratu u Ukrajini, što je tema koja narušava odnose Indije i Sjedinjenih Država.

Visoka dužnosnica Bijele kuće rekla je novinarima da su američki predsjednik i indijski premijer razgovarali oko sat vremena "srdačno" i "iskreno" - potonju je riječ upotrijebila više puta, što u diplomatskom jeziku označava stanovitu napetost.

"Predsjednik je jasno rekao da misli kako u interesu Indije nije ubrzavanje i povećanje uvoza ruskih energenata" koji zasad čine manji dio njezina uvoza, "i drugih sirovina", rekla je poslije njegova glasnogovornica Jen Psaki, ustvrdivši da je Washington čak spreman "pomoći" Indijcima u njihovoj "diverzifikaciji".

Amerikanci sumnjaju zapravo da Indija pomaže Rusiji tako što nadoknađuje neke sankcije povezane s invazijom na Ukrajinu, poput obustave i smanjenja uvoza ruskog plina, nafte i ugljena, koje su uvele zapadne zemlje.

22:50 Tri osobe su ubijene, a osam civila ranjeno u ruskim napadima u ukrajinskoj regiji Donjeck, javlja Reuters.

"Tri osobe su ubijene, a osam civila ranjeno u ponedjeljak u ruskim napadima na istočnu ukrajinsku regiju Donjeck, rekao je guverner regije Pavlo Kirilenko u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Reuters nije mogao neovisno provjeriti guvernerov izvještaj o napadu", naveli su.

22:27 Anonymousi su zadali novi udarac Rusiji. O čemu se radi pročitajte >>OVDJE.

22:24 Europski policijski ured (Europol) priopćio je u ponedjeljak da je počeo veliku operaciju na čijoj je meti imovina ruskih pojedinaca i tvrtka kojima su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini. >>Opširnije

21:51 Pukovnija Azov kaže da su ruske trupe koristile neku vrstu kemikalije bačenu iz drona: oni koji su pogođeni imaju zatajenje disanja, vestibulo-ataktički sindrom.

"Prije otprilike sat vremena ruske okupacijske snage upotrijebile su otrovnu tvar nepoznatog podrijetla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju, koja je bačena s neprijateljske bespilotne letjelice", objavili su na Twitteru.

 

 

 

21:45 Visoki diplomat Europske unije Josep Borell rekao je u ponedjeljak da je ruska invazija na Ukrajinu "veliki neuspjeh ruske vojske".

"Pokušali su osvojiti Kijev, a odbijeni su. Sada su napustili Kijev, vide da im je nemoguće zauzeti glavni grad", rekao je.

"Oni pregrupiraju svoje trupe na istoku i Ukrajinci su vrlo uvjereni da će pokrenuti veliku ofenzivu u Donbasu u blizini svojih logističkih baza", dodao je.

Borrell je također okarakterizirao invaziju kao "horor".

"Ono što je ruska vojska ostavila iza sebe su ubijeni civili, razoreni gradovi, neselektivno bombardiranje, poput onog koje vidimo na željezničkoj stanici. Jako smo zabrinuti zbog ljudskih posljedica ovog rata", dodao je.

Borrell je također rekao da "ništa nije izvan stola" kada su u pitanju nove sankcije protiv Rusije, uključujući naftu i plin, ali da nikakva odluka nije donesena u ponedjeljak.

"Nekim državama članicama koje ne koriste ruski plin lako je reći da su spremne ne koristiti ruski plin, ali za druge koje su jako ovisne nije tako lako", rekao je Borrell.

Dodao je da zemlje članice EU-a nastavljaju raspravljati o tome kako provesti sankcije i kako izbjeći "rupe u zakonu".

Borrell je također govorio o rastućem pitanju globalne sigurnosti hrane i rekao da Kremlj "aktivno prebacuje krivnju".

“Rusi sankcije čine odgovornim za nestašicu hrane i rast cijena, a to nisu sankcije. Rusija sije bombe na ukrajinska polja, a ruski ratni brodovi blokiraju... brodove pune pšenice koji ne mogu izaći iz ukrajinskih luka”, rekao je Borrell.

"Bombardiraju ukrajinske gradove i izazivaju glad u svijetu", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prikupljanje dokaza Prva strana policija ide u Ukrajinu istraživati ratne zločine, Rusi skeptični: "Zadaća im je sakriti..."

20:51 Francuska protjeruje šest ruskih diplomata zbog rada protiv "nacionalnog interesa" Francuske.

20:50 Slovačka će razmotriti slanje borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu, ali samo ako se može organizirati alternativna zaštita vlastitog zračnog prostora, rekao je premijer zemlje.

20:49 Tijela sedam osoba izvučena su ispod ruševina dvaju uništenih nebodera u gradu Borodjanka, priopćila je ukrajinska služba za hitne slučajeve.

20:47 Više od 10.000 civila poginulo je u ruskoj opsadi Mariupolja, rekao je gradonačelnik.

U telefonskom razgovoru za The Associated Press, gradonačelnik Vadim Bojchenko rekao je da su leševi "tepisi po ulicama našeg grada" i da bi broj poginulih mogao biti više od 20.000.

Dodao je da su ruske snage u grad donijele mobilnu opremu za kremaciju kako bi zbrinule tijela i optužio ih da odbijaju dopustiti pristup humanitarnim konvojima u pokušaju da prikriju pokolj.

20:46 Vladimir Kara-Murza, istaknuti kritičar Kremlja koji je preživio dva sumnjiva trovanja, pritvoren je u ponedjeljak ispred svoje stambene zgrade u Moskvi, prema ruskom oporbenom političaru Ilji Jašinu i medijskim izvješćima.

"Vladimira Kara-Murzu je policija privela u Moskvi u blizini njegove kuće", rekao je Yashin na Twitteru. "Još nije jasno zbog čega."

20:43 Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine objavio je u priopćenju u ponedjeljak da je 183 djece ubijeno, a 342 ranjeno od početka ruskog rata u Ukrajini, pozivajući se na preliminarne podatke tužitelja za maloljetnike.

20:40 Ruske snage dobivaju pojačanje oko Donbasa, blizu strateški važnog grada Izjuma, ali još nisu počele ofenzivu radi uspostave potpune kontrole nad tom regijom na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona.

"Zapazili smo ruske napore za opskrbu i za učvršćivanje u Donbasu", rekao je novinarima taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman, spomenuvši konvoj tenkova sjeverno od Izjuma.

Pentagon ocjenjuje da su u tom konvoju tenkova dijelovi zapovjedništva i kontrole, bojna za održavanje helikoptera i logistička bojna za pješaštvo, dodao je pred novinarima.

Ruske snage dobivaju pojačanje i jugozapadno od Donjecka, na istoku, ponajprije u topništvu, ali "ne mislimo da počinje nova ofenziva", dodao je.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane potvrdio je da je general Aleksandar Dvornjikov kojeg na Zapadu zovu "sirijski krvnik" izabran da vodi tu ofenzivu.

No "s obzirom na velike probleme u logistici i u opskrbi, na teškoće u manevriranju, na probleme u koordiniranju, moralu i hijerarhijskom ustroju, nije sigurno da će doista biti uspješan", ocijenio je.

"General Dvonjikov je na početku invazije vodio ofenzivu na jugu i Rusi su imali više uspjeha ondje nego na sjeveru", rekao je.

Nove ruske optužbe

18:50 Rusija tvrdi da Ukrajina, uz pomoć britanskih obavještajaca, priprema nove lažne optužbe o ruskom nasilju nad civilima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Narušeni odnosi Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se o protjerivanju diplomata, objavili i koji je rok za odlazak: "Ovo je značajan korak unatrag"

"Nove lažne i inscenirane provokacije koje optužuju oružane snage Ruske Federacije za navodno okrutno postupanje prema stanovništvu Ukrajine priprema režim u Kijevu pod vodstvom britanskih specijalnih službi na teritoriju regije Sumi", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

18:49 Više je ljudi poginulo u napadima "konstantnog granatiranja" na Harkiv danas, rekao je gradonačelnik regije, piše Sky News.

Igor Terekhov je dodao da je među ubijenima i jedno dijete. Harkiv, koji je drugi po veličini grad u Ukrajini, razoren je napadima od početka rata.

Embargo na rusku naftu

18:48 Izvršna vlast Europske unije izrađuje prijedloge za embargo EU na naftu Rusiji, rekli su ministri vanjskih poslova Irske, Litve i Nizozemske.

Mnogi ministri koji su se sastali u Luksemburgu pokazali su potporu sankcijama na uvoz ruske nafte, rekao je visoki diplomat EU Josep Borrell.

"Ništa nije izvan stola, uključujući sankcije na naftu i plin", rekao je.

"Oni sada rade na tome da nafta bude dio sljedećeg paketa sankcija", rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney o Europskoj komisiji.

Humanitarni koridor

18:47 Rusija bi trebala otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja, priopćilo je ministarstvo obrane zemlje.

Ruta evakuacije, koja bi trebala omogućiti civilima da sigurno napuste grad, vodit će do Krima ili Zaporožja, priopćilo je ministarstvo.

18:46 Ukupno 142 djece je ubijeno, a 229 djece je ozlijeđeno od početka rata u Ukrajini, rekao je direktor UNICEF-a.

"Znamo da su ove brojke vjerojatno mnogo veće i da su mnoge od njih uzrokovane unakrsnom paljbom ili upotrebom eksplozivnog oružja u naseljenim područjima", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU o ratu u Ukrajini Stigao odgovor Rusije o protjerivanju 18 diplomata iz Hrvatske, Grlić Radman: "Zatražili smo žurno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine"

18:43 Švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson priopćila je kako obustavlja svoje poslovanje u Rusiji na neodređeno vrijeme.

"Krajem veljače Ericsson je obustavio sve isporuke kupcima u Rusiji. U svjetlu nedavnih događaja i sankcija Europske unije, tvrtka će sada suspendirati svoje poslovanje s kupcima u Rusiji na neodređeno vrijeme. Ericsson surađuje s kupcima i partnerima u vezi s neograničenom obustavom zahvaćenog poslovanja”, stoji u priopćenju tvrtke", naveli su.

Zaposlenici u Rusiji bit će na plaćenom dopustu.

Rusija kreće prema Donbasu?

18:35 Neki ruski vojnici koji su povučeni u Bjelorusiju iz regije Kijev kreću se na istok prema ukrajinskom Donbasu, izjavio je visoki američki obrambeni dužnosnik, piše BBC.

Dužnosnik dodaje da je SAD vidio naznake da Rusija opskrbljuje i pojačava trupe u Donbasu i sjeverozapadno od Donjecka.

SAD ne vjeruje da ti pokreti signaliziraju početak nove ruske ofenzive u regiji Donbas, dodaje dužnosnik.

Uz to, dužnosnik kaže da suprotno ruskim tvrdnjama, SAD dosad nije vidio nikakve dokaze da je Rusija uništila raketni obrambeni sustav S-300.

Ranije tijekom dana, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane ustvrdio je da je S-300 koji je Ukrajini donirala neimenovana europska zemlja pogođen tijekom napada na zračnu luku Dnjepar.

17:50 Čelnik proruskih separatista u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su njegove snage u cijelosti zauzele lučku zonu strateški važnog grada Mariupolja, na jugoistoku Ukrajine, koji je više od mjesec dana pod opsadom.

"Što se tiče luke u Mariupolju, ona je već pod našom kontrolom", rekao je Denis Pušiljin u izravnom javljanju za rusku mrežu Pervij Kanal.

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš. Basurin je u ponedjeljak ujutro rekao da su zauzeli 80 posto lučke zone.

Snage samoproglašenih "republika" Donjecka i Luhanska, na istoku Ukrajine, u cijelosti sudjeluju u ofenzivi koju je Kremlj počeo 24. veljače.

16:51 Dovršen je privremeni most u kijevskom predgrađu Irpin, otvarajući rutu za humanitarnu pomoć i obnovu, rekao je u ponedjeljak visoki ukrajinski dužnosnik.

Ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov rekao je da je privremeni prijelaz na cesti R-30 završen i da može podnijeti teret dva kamiona koji se kreću u oba smjera.

"Ovo je važno s obzirom na to da je njegova glavna svrha stvaranje održive logističke veze za Irpin i okolne gradove, kojima je potrebna i humanitarna pomoć i građevinski materijal za obnovu infrastrukture", rekao je.

Završen važan sastanak

16:50 U Moskvi je završio sastanak austrijskog kancelara Karla Nehammera i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je Nehammerov glasnogovornik Etienne Berchtold za CNN. Sastanak je trajao 75 minuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad sravljen sa zemljom FOTO/VIDEO Jezivi prizori iz Borodjanke: Spasioci traže žrtve pod ruševinama - "Ne postoji razlog zašto bi netko ovo učinio"

To je bio prvi posjet čelnika EU od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače. Visoki austrijski dužnosnik rekao je prije sastanka da Nehammer namjerava Putinu reći "istinu" o ratu tijekom njihovog sastanka licem u lice.

Rekao je da su razgovori s ruskim predsjednikom bili "vrlo izravni, otvoreni i teški", dodajući da je njegova "najvažnija poruka" Putinu bila da "rat u Ukrajini mora završiti jer u ratu postoje samo gubitnici s obje strane".

Dodao je da posjet "nije prijateljski", ali je "osjećao dužnost upoznati Putina kako ne bi ostavio kamen na kamenu".

16:30 Objavljeno je više detalja o ranjenima u napadu na željezničku stanicu Kramatorsk u Donjecku u istočnoj Ukrajini u petak, u kojem je poginulo 57 ljudi, rekao je regionalni guverner.

Guverner Dnjepropetrovske regije kaže da se 92 osobe još uvijek liječe u bolnici nakon napada, uključujući 17 djece.

Dodaje da su četiri odrasle osobe i dvoje djece otpušteni iz bolnice u regiji i poslani u bolnicu u regiji Dnjepropetrovsk na daljnje liječenje.

15:38 Premijerka Litve Ingrida Šimonytė u posjeti je Ukrajini. Posjet je započela obilaskom razrušene Borodjanke. "Nikakve riječi ne mogu opisati ono što sam ovdje vidjela i osjetila", napisala je na Twitteru.

Što se događalo ranije tijekom dana u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene