Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dokumentarac "Franjo"

Papa kaže da homoseksualce treba zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u novome filmu objavljenom u srijedu izjavio je da bi homoseksualce trebalo zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici, što je jedna od njegovih najjasnijih poruka vezanih za prava gay osoba.

"Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno", rekao je Papa u dokumentarcu "Franjo". "Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to", dodao je.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Izbjegava raskoš Papa će biti pokopan izvan Vatikana Papa Franjo na audijenciji Iz Vatikana Papa Franjo objavio kakvo mu je zdravstveno stanje: "Još uvijek sam živ"

Papa se time referirao na vrijeme kada se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite. Prema papinom biografu Austenu Ivereighu, njegovi komentari u filmu neke su od najizravnijih izjava koje je Franjo dao o tom pitanju otkako je 2013. izabran za Papu.

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece. Rubera priča kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele odgojiti djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj župi. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi. Rubera nadalje kaže da ga je Papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu pripravni da ih se odbije.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije daje izjavu kako su poslušali njegov savjet te da su sretni što su to učinili.

Autor filma "Franjo" je Evgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog čelnika koji po njemu može ujediniti svijet, papu Franju.

Afinevski ga opisuje kao čovjeka koji povezuje i film "Franjo", premijerno prikazan u srijedu na filmskom festivalu u Rimu, smješta Papu u središte radnje koja se bavi globalnim svjetskim problemima. "Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja", rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla.

On je 2016. bio nominiran za Oskara za film "Zima vatre" o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je "Vapaj iz Sirije", još jedan film o građanskom ratu, "doveo do najmračnije strane čovječanstva", osjetio je da treba snimiti nešto što "podiže duh".

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene