Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom božićnog obraćanja Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. pozvao je u utorak na mir u svijetu, te je uputio svoj blagoslov i čestitao Božić na 63 jezika.


Papa je uputio snažan poziv za "mir u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, u Africi, na Balkanu i svugdje u svijetu".

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo održao misu s nikad manje vjernika: ''Božić nas treba natjerati da se osvrnemo...'' Slika nije dostupna 'Neka nas Princ mira podsjeti gdje je radost'

Svoj je govor usredotočio na vrijednost Božića i nadu koju donosi rođenje Isusa. Papa je zatražio pravo na zdravlje, obrazovanje i rad za sve osobe, te je osudio tlačenja i uvjete života koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Papa Ratzinger je oštro osudio krvave oružane sukobe, terorizam i nasilja svake vrste koja izazivaju patnje cijelog svijeta i pogađaju prije svega žene, djecu i starce.

Pozivajući na mir, Benedikt XVI. je, uz ostalo, spomenuo izmučene prostore Darfura, Somalije i sjevera DR Konga, kao i krvave sukobe u Eritreji i Etiopiji. Pozvao je na mir na cijelom Bliskom istoku, u Iraku, Libanonu i u Svetoj zemlji, u Afganistanu, Pakistanu i na Balkanu.

- Neka svjetlost Krista, koja dolazi osvjetliti svako ljudsko biće, konačno zablista i neka bude utjeha svima koji se nalaze u tminama siromaštva, nepravde, rata, odnosno neka bude utjeha za sve kojima je "još negirana legitimna težnja za dobivanje sigurne zdravstvene pomoći, za zdravljem, obrazovanjem, stalnim zaposlenjem, punim sudjelovanjem u građanskim i političkim odgovornostima", te neka ljudi
budu "izvan svih tlačenja i zaštićeni od uvjeta koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo", rekao je Papa.

Benedikt XVI. je govorio o žrtvama "krvavih oružanih sukoba,
terorizma i nasilja svake vrste koji nanose nečuvene patnje cijelim narodima, posebno najosjetljivijem sloju, djeci, ženama, starcima", te je osudio "etničke, vjerske i političke napetosti, nadmetanja, nepravde i diskriminacije, koji uništavaju cijelo tkivo mnogih zemalja, te pogoršavanje međunarodnih odnosa".

U svijetu ima sve više migranata, izbjeglica, ljudi bez domova zbog učestalih prirodnih katastrofa, koji su "posljedica zabrinjavajućih poremećaja u prirodi", rekao je Papa, te je svoje misli uputio ljudima koji su na prostorima na kojima odjekuje oružje.

- Neka Božić bude za sve dan radosti, nade i mira, rekao je Benedikt XVI., te je čestitao Božić na 63 jezika, jednome više od prošle godine, a među njima i na hrvatskome ("Sretan Božić, Isusovo Porođenje!"). Ove je godine Papa čestitao Božić i na jeziku indiosa iz Amazone.

Za Božić 2006. godine Benedikt XVI. je čestitke uputio na 62 jezika, mnogo više nego 2005. godine kada je upotrijebio 33 jezika.

Na balkonu bazilike svetog Petra, Benedikt XVI. je nosio mitru svojeg prethodnika Ivana Pavla II. čime je htio naglasiti kontinuitet s Wojtylom na Petrovoj stolici.

Tijekom ponoćne mise koju je predvodio u bazilici svetog Petra, Papa je naglasio kako čovječanstvo treba Boga, a istodobno nema mjesta za njega, jer je društvo "previše zauzeto samim sobom" i nema vremena "za bližnjega, za siromašnoga, za Boga". Papa je osudio i pretjerano
iskorištavanje energije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju