Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa i Bartolomej o poštivanju manjina i jedinstvu crkava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poštivanje vjerskih sloboda i prava manjina mora biti kriterij za ulazak u Europsku uniju, naglasili su u četvrtak papa Benedikt XVI. i carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. u Istanbulu pozivajući i na obnovu kršćanskih vrijednosti Europe i nastavak nastojanja prema jedinstvu crkava.

- U svakom koraku prema ujedinjenju, manjine moraju biti zaštićene, s njihovim kulturnim tradicijama i posebnim obilježjima njihove religije, stoji u izjavi dvojice vjerskih poglavara.
Izjava ističe da svi članovi moraju poštivati ljudska prava i
vjerske slobode, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Noćni klub u Istanbulu Devet privedenih Otkriven uzrok požara koji je odnio 29 života u Istanbulu Požar u istanbulskom noćnom klubu U centru Istanbula VIDEO Užas u noćnom klubu: U strašnom požaru poginulo 29 ljudi, pet osoba privedeno

- Podjele što postoje među kršćanima su skandal svijetu, rekao je Papa nakon mise u crkvi sv. Jurja na Fanaru, sjedištu carigradske patrijaršije u Istanbulu.

Papa se zauzeo za "obnovu kršćanskih vrijednosti" Europe koje su duboko ukorijenjene u njezinu povijest, no naglašavanjem njezinih kršćanskih korijena odaslao je dvosmislen signal Turskoj, jer se ranije u Turskoj zauzeo za njezin ulazak u Europsku uniju, ocjenjuje agencija Associated press.

Bartolomej I., izrazio je "zajedničku želju" za nastavkom "stalnim
putem prema uspostavi punog zajedništva dviju crkava".

"Univerzalna odgovornost" Pape, kao poglavara je "nažalost ishodište razlika u gledištima" između dviju Crkava, rekao je pak Papa koji se također razveselio nedavnoj obnovi teološkog dijaloga.

Za razliku od Pape, poglavara svih 1,1 milijarde katolika,
univerzalnost Bartolomeja I., ne priznaju druge pravoslavne crkve
(Ruska, Grčka, Srpska itd.) te mu osporavaju naziv "ekumenski".

I Tamik Nam, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Turske, muslimanske, ali sekularne države, upozorio je Svetog Oca neka ne rabi "ekumenski" (grč. univerzalan) jer time umanjuje turski suverenitet.

Carigradski patrijarhat je takvu zabrinutost ocijenio potpuno
nepotrebnom jer "ekumenski" nema političkih konotacija već reflektira Bartolomejev položaj "prvog među jednakima".

Rim i Bizant razdvojili su se 1054. godine, a prije 41 godinu dva
crkvena sjedišta povukla su riječi izopćenja međusobno izrečena u doba crkvenog raskola.

Bendikt XVI. je prisustvovao liturgiji u četvrtak zajedno s
Bartolomejem I. na dan sv. Andrije apostola. Ta trosatna ceremonija bila je duboko simbolična jer povezuje snažno dvije crkve. 

Andrija je, naime, bio brat sv. Petra, mučenika u Rimu, prvoga Pape. Andrija je pak propovijedao u Maloj Aziji i bio zaređen za prvog biskupa Konstantinopola. Bartolomej je njegov 270. nasljednik.

Od 70 milijuna stanovnika Turske 98,8 posto su muslimani, a kršćana je oko 120.000, od kojih samo 30.000 katolika. U Turskoj je i oko 17.500 Židova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene