Papa Franjo susreo se s princem Mohamedom bin Zajedom (Foto: AFP)
Papa Franjo susreo se s princem Mohamedom bin Zajedom (Foto: AFP) Foto: afp

Papa Franjo, prvi poglavar koji posjećuje Arapski poluotok, sudjelovat će u ponedjeljak na međuvjerskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u sklopu jačanja veza s muslimanskim svijetom.


Papa će tijekom 48-satnog posjeta Emiratima u utorak služiti misu na otvorenom za 135.000 od ukupno milijun katolika u toj muslimanskoj zemlji.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo održao misu s nikad manje vjernika: ''Božić nas treba natjerati da se osvrnemo...'' Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje"

Sveti Otac, koji je ušao u povijest kada je sletio u Abu Dhabi u nedjelju navečer, izjavio je da dolazi "kao brat kako bi zajedno otvorili novu stranicu dijaloga i kako bi zajedno išli putevima mira".

Očekuje se da će Papa pokrenuti pitanje Jemena, razorenog u ratu u kojemu je UAE ključni sudionik, u razgovoru s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Zajedom.

U Jemenu vlada najgora humanitarna kriza, kako navodi UN, koju je prouzročila intervencija Saudijske Arabije, UAE-a i njihovih saveznica u ratu između vlade i pobunjenih Hutija.

Više od 10 milijuna Jemenaca sada je suočeno s umiranjem od gladi.

Misa na otvorenom

Šeik Ahmed al-Tajeb, imam kairske džamije Al-Azar i istoimenog sveučilišta, dočekao je Papu zagrljaljem u nedjelju navečer kada je sletio u Abu Dhabi.

Na dočeku u zračnoj luci bio je i prijestolonasljednik.

Papa, koji je jačanje veza između kršćanstva i islama odredio jednim od temelja svog papinstva, nekoliko sati prije povrataka u Rim u utorak služit će misu na stadionu u Abu Dhabiju, za koju lokalni mediji kažu da će biti dosad najveće javno okupljanje u Emiratima.

UAE, zemlja koja se ponosi svojom vjerskom tolerancijom i kulturnom raznolikošću, članica je američke koalicije koja se bori protiv militantne skupine Islamske države u Siriji i Iraku.

UAE ima osam katoličkih crkava. Oman, Kuvajt i Jemen imaju svaki po četiri.

Katar i Bahrein imaju po jednu, dok ultrakonzervativna Saudijska Arabija zabranjuje prakticiranje svake druge vjere osim muslimanske.

Muslimani čine gotovo četiri petine stanovništva Emirata, ali u zemlji živi i skoro milijun katolika, po podacima Apostolskog vikarijata južne Arabije, koji većinom dolaze s Filipina i iz Indije. Oko 135.000 njih osiguralo je dragocjene karte za misu u utorak na sportskom stadionu. (Hina)