Papa Franjo (Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL)
Papa Franjo (Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL)

Papa Franjo održat će sastanak o preveniranju seksualnog zlostavljanja s katoličkim nacionalnim crkvenim poglavarima iz čitavog svijeta, objavio je Vatikan u srijedu.


Sastanak s predsjednicima nacionalnih biskupskih konferencija održat će se u Vatikanu između 21. i 24. veljače, prema izjavi Vijeća kardinala. Vijeće kardinala, devetoročlana skupina koja savjetuje papu glede unutarnjih crkvenih reformi, opsežno je razgovarala s papom Franjom o slučajevima zlostavljanja, stoji u objavi.

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje" Papa Franjo susreo se s princem Mohamedom bin Zajedom (Foto: AFP) Papa Franjo u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Održat će misu na otvorenom za 135.000 katolika

Papa se suočava s porastom pritiska za temeljito rješavanje problema, nakon niza skandala u Čileu, Australiji i Sjedinjenim Državama. U kolovozu je izvješće velike porote savezne države Pennsylvanije zaključilo kako je američka Katolička Crkva sustavno zataškavala slučajeve seksualnog zlostavljanja koje je u razdoblju od 70 godina počinio 301 svećenik.

Nakon objave izvješća papa Franjo priznao je kako je Katolička Crkva "dugo ignorirala ili ušutkavala" žrtve zlostavljanja, u rijetko viđenom obraćanju svjetskoj populaciji katolika koju čini 1,3 milijarde vjernika.

Američka biskupska konferencija obećela reforme

Mjesec dana ranije umirovljenom vašingtonskom nadbiskupu Theodoreu McCarricku oduzeta je titula kardinala nakon što je izbačen kao višestruki zlostavljač mladih svećenika i seminaraca. Kao odgovor na dva skandala, američka biskupska konferencija obećala je niz unutarnjih reformi te pozvala Vatikan da pokrene službenu istragu američke Katoličke Crkve.

Predsjednik američke biskupske konferencije kardinal Daniel DiNardo te kardinal Sean Patrick O'Malley, koji predsjeda vatikanskom skupinom koja se bori protiv zlostavljanja djece, trebali bi se sastati u četvrtak s papom Franjom kako bi raspravili o tim problemima.

Referirajući se na slučajeve u SAD-u, nadbiskup Georg Gaenswein, pomoćnik pape Franje i bivšeg pape Benedikta XVI., kazao je u utorak kako Katolička Crkva zbog seksualnih skandala proživljava "vlastiti 11. rujna". Papa Franjo također se susreo s nezapamćenim pozivom da odstupi, koji mu je uputio bivši vatikanski ambasador u SAD-u nadbiskup Karlo Maria Vigano.

Nadbiskup Vigano u kolovozu je optužio papu da je aktivno štitio McCarnicka od kazne. Vigano nije pružio dokaze. Neki su komentatori njegov istup ocijenili kao dio konzervativnog napada protiv pape Franje i njegovih reformi. (Hina)