Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U velikom intervjuu

Papa Franjo otkrio kakvu glazbu sluša i koji mu je najdraži film

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikom intervjuu koji je dao jednom isusovačkom časopisu, papa Franjo je otkrio koje književnike i slikare voli, koju glazbu sluša te koji su mu najdraži filmovi.

Intervju koji je papa Franjo dao talijanskom isusovačkom časopisu La Civiltà Cattolica izrazito je opsežan i sveobuhvatan, ali nadasve iskren.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Svjetski dan mladih Posjet pape u Portugalu u sjeni seksualnog zlostavljanja svećenika: "Ovo je izvrsna prilika za Crkvu da učini nešto" Papa Franjo Uoči katoličkog festivala mladih Papa odgovorio transrodnoj osobi: "Bog nas voli onakve kakvi jesmo"

Iako su najviše odjeka imali dijelovi u kojima poglavar Katoličke crkve progovara o homoseksualcima, pobačaju i pravima žena, teme razgovora koji je u tri navrata s Franjom vodio urednik spomenutog časopisa Antonio Spadaro bile su razne.

>> Papa: Crkva se ne smije miješati u živote homoseksualaca!

Papa je tako otkrio i svoje osobne afinitete na području umjetnosti. Nakon što ga je Spadaro podsjetio da je još 2006. godine izjavio kako samo veliki umjetnici znaju prikazati tragičnu i bolnu životnu stvarnost na lijep način, pitao ga je koji su mu najdraži umjetnici i književnici te imaju li nešto zajedničko.

'Volim stvarno različite autore. Jako mi se sviđaju [Fjodor Mihajlovič] Dostojevski i [Friedrich] Hölderlin. Hölderlina se sjećam po pjesmi koju je napisao svojoj baki za rođendan koja je prekrasna i jako me duhovno obogaćuje. Završava stihom 'Neka čovjek posti zbog onoga što je dijete obećalo'. Impresioniran sam njime jer sam volio svoju baku Rosu, a u toj istoj pjesmi Hölderlin svoju baku uspoređuje s Djevicom Marijom, koja je rodila Isusa, prijatelja ove zemlje koji nikoga nije smatrao tuđincem', ispričao je Papa.

Otkrio je i da je u čak tri navrata pročitao roman 'Zaručnici' talijanskog književnika Alessandra Manzonija. 'Ta mi je knjiga opet na stolu, želim je pročitati opet', rekao je, napominjući kako ga je s tim djelom također upoznala njegova baka, još dok je bio dijete. 'Također mi se jako sviđa Gerard Manley Hopkins'.

'Od velikih slikara, divim se Caravaggiu. Njegove slike kao da mi se obraćaju', kaže papa Franjo. 'Ali volim i Chagalla i njegovo Bijelo raspeće.'

Obožavatelj klasične glazbe

Papa je veliki obožavatelj klasične glazbe. 'Naravno, sviđa mi se Mozart. Njegovoj Misi u C-molu nema ravne, uzdiže vas ravno prema Bogu! Volim Mozarta u izvedbi Clare Haskil. Mozart me ispunjava, ali ne mogu razmišljati o njegovoj glazbi, moram je slušati', kaže Papa.

Naveo je i da voli slušati Beethovena, Bachove Pasije, ali i Richarda Wagnera. 'Volim Wagnera, ali ne uvijek. Najdraži mi je njegov Prsten izveden pod ravnanjem Furtwänglera u milanskoj La Scali 1950. godine. Ali ni Parsifal izveden 1962. pod ravnanjem Knappertsbuscha nije loš', otkriva Franjo.

Najdraži film

Na kraju je kao svoj najdraži film naveo Fellinijevu 'Ulicu'. 'S tim se filmom mogu poistovjetiti, u njemu se implicitno spominje svetog Franju. Mislim da sam pogledao baš sve filmove u kojima su glumili Anna Magnani i Aldo Fabrizi još kada sam imao 10-12 godina. Sviđa mi se i [Rossellinijev] film 'Rim, otvoreni grad'. Obrazovanost na području filma dugujem svojim roditeljima koji su nas često vodili u kino', rekao je papa Franjo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene