Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovara izravno Papi

Papa Franjo osnovao povjerenstvo za gospodarsku reformu Vatikana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastojanju da prevlada velike krize Svete Stolice, papa Franjo u petak je osnovao povjerenstvo za reformu gospodarskog i administrativnog resora u Vatikanu, službeno je objavljeno.

Povjerenstvo koje će odgovarati izravno Papi pružat će mu savjete u vezi s gospodarskim pitanjima, poboljšavati transparentnost i osigurati pravilnu primjenu računovodstvenih načela, kaže se u priopćenju.

Papa Franjo već je osnovao povjerenstvo za reformu Vatikanske banke. I banka i interna vatikanska administracija pogođeni su velikim skandalima koji su izbili u vrijeme Franjinog prethodnika Benedikta XVI.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

>> Zbog Pape organizirana najveća policijska operacija u povijesti Rio de Janeira

Bivši papa Benedikt XVI. ostavio je papi Franji tajni izvještaj o problemima u administraciji, koji su izbili na vidjelo kad su tajni dokumenti ukradeni s Papina radnog stola. Ta je afera poslije nazvana Vatileaks, a dokumente je ukrao i objavio Papin sobar. U tim su dokumentima za korupciju optuženi utjecajni ljudi iz Vatikana.

Povjerenstvo koje je osnovao Papa sastoji se od sedmorice međunarodnih stručnjaka laika i jednoga svećenika, a ima pravo pregledati svaki papirnati ili elektronički dokument u Vatikanu.

Laici su stručnjaci za ekonomiju, financije, upravljanje i pravo, a dolaze iz Španjolske, Njemačke, Italije, Singapura, Malte i Francuske. Svećenik iz povjerenstva bit će tajnik toga tijela, koje će napisati nacrt reforma institucija Svete Stolice kako bi se njihov rad pojednostavio, a upravljanje financijama popravilo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene