Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Sud dopustio izbore, vlada odbacila optužbe protiv Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski vrhovni sud dopustio je održavanje predsjedničkih izbora u subotu, ali je objavu službenih rezultata zabranio sve dok ne donese pravorijek o valjanosti kandidature šefa države, a istodobno je vlada odustala od optužbi za korupciju protiv bivše premijerke.

U Pakistanu se šef države bira tajnim glasanjem 342 zastupnika donjeg doma parlamenta, stotinu zastupnika Senata te glasovima vijećnika iz četiriju pokrajinskih skupština.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pakistanka zavela zvijezdu Clooney ljubi nećakinju Benazir Bhutto Slika nije dostupna Pakistan: Benazir Bhutto očekuje Musharrafovo pomilovanje

Suci Vrhovnog suda su "jednoglasno odlučili da se izborni proces treba održati kako je i predviđeno", pročitao je sudac Javed Iqbal i dodao da će "konačni rezultati izbora biti proglašeni tek kada Sud donese pravorijek o prigovorima, što će početi 17. listopada". Naime, Vrhovni sud Pakistana mora razmotriti još dvije peticije protiv kandidature aktualnog šefa države Perveza Musharrafa, koje je podnijela pakistanska oporba, podsjeća agencija France presse.

Pakistanska vlada je također prihvatila "pomirbeni nalog" kojim država odustaje od sudskog progona bivše premijerke Benazir Bhutto i njezinih suradnika, piše agencija Reuters. Musharraf ga je u međuvremenu i potpisao.

Taj će potez bivšoj premijerki omogućiti povratak u domovinu bez straha od sudskog progona nakon godina provedenih u egzilu, a slijedom dogovora s predsjednikom Musharrafovom o podjeli vlasti nakon parlamentarnih izbora.

Musharraf, čijem se reizboru protivi velik dio oporbe, ponovo se natječe nakon osam godina na vlasti koju je osvojio državnim udarom bez prolijevanja krvi.

France presse piše da je njegov reizbor osporavan, ali siguran jer parlamentarnu većinu čini vladajuća Pakistanska muslimanska liga i njezini saveznici.

Za predsjednika se natječe i bivši sudac Vrhovnog suda Wajihuddin Ahmad, koji je Musharrafu odbio dati legitimitet kada je ovaj na vlast došao državnim udarom. Drugi protukandidat je Makhdoom Amin Fahim, potpredsjednik Pakistanske narode stranke bivše premijerke Benazir Bhutto.

Musharrafovoj kandidaturi oporba najviše zamjera dvojnost vlasti, jer je on i vojni zapovjednik. Musharraf je tomu doskočio obećanjem da će se 15. studenoga odreći vojne dužnosti za koju je već odredio svoga nasljednika, šefa obavještajnih službi.

U znak prosvjeda protiv Musharrafove ponovne kandidature 160 oporbenih zastupnika je ovoga tjedna podnijelo kolektivnu ostavku.

Musharraf uživa potporu Sjedinjenih Država jer se od samog početka, nakon napada 11. rujna, svrstao na stranu antiterorističke koalicije i to često i rado ponavlja.

Otkako je preuzeo vlast 12. listopada 1999., ističe da su mu uzori Napoleon i Nixon, prvi zbog vojničkog djelovanja bez osvrtanja na to što je diplomatski korektno, a drugi zbog političkog instinkta i sposobnosti da se prilagodi situaciji.

Za sebe Musharraf tvrdi da je spasitelj pakistanske nacije, ali i branitelj svijeta od terorističke mreže Al Qaide i njezina vođe Osame bin Ladena.

Njegovi protivnici tvrde da boluje od poremećaja svojstvenog
dikatorima: uvjerenost da je u domovini nezamjenjiv.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene